Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: «Ανάσα ζωής» στην αγορά μετοχών δίδουν οι δεσμεύσεις του Πεκίνου

Κίνα: «Ανάσα ζωής» στην αγορά μετοχών δίδουν οι δεσμεύσεις του Πεκίνου

Μετά από 12 «βίαιους» μήνες για τις κινεζικές μετοχές, η σημερινή συνεδρίαση έφερε μία χλιαρή ανάκαμψη από τα χαμηλά πολλών ετών, η οποία εν συνεχεία εξελίχθηκε σε αγοραστική φρενήτιδα η οποία αντικατέστησε τις πανικόβλητες ρευστοποιήσεις τνω τελευταίων ημερών.

Την αφορμή έδωσε η είδηση ότι η κορυφαία χρηματοοικονομική αρχή της Κίνας δεσμεύθηκε να διασφαλίσει σταθερότητα στις αγορές κεφαλαίου, να υποστηρίξει τις εισαγωγές κινεζικών επιχειρήσεων σε ξένα χρηματιστήρια, να αντιμετωπίσει τους κινδύνους στην αγορά ακινήτων και να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους τεχνολογικούς γίγαντες. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκάνγκ, ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην εφαρμογή των πολιτικών.  

Παρότι οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν «φωτίζουν» και πολύ τους τρόπους με τους οποίους οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους, είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο δεσμεύεται δημοσίως να λάβει μέτρα για να καθησυχάσει τους επενδυτές σε μία μάλιστα συντονισμένη προσπάθεια. Η κίνηση καταδεικνύει την προσπάθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να διασφαλίσει την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα πριν από το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να εξασφαλίσει ακόμη μία πενταετία στην εξουσία. 

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises ενισχύθηκε σήμερα 12,5%, στην καλύτερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2008. Η Alibaba Group Holding σημείωσε άνοδο 27%, ενώ η JD.com έκανε άλμα 36%. Σε ράλι επιδόθηκαν και οι μετοχές από την αγορά ακινήτων, στη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια δεκαετίας. 

Chinese shares surge after top officials vow to ensure stability
  

«Είναι το τέλος της συνθηκολόγησης. Επιβεβαιώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση βλέπει την υγιή και ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά ως παράγοντα κλειδί για να προχωρήσει η χώρα προς τα μπροστά. Η αγορά μετοχών καθοδηγείται αυτή τη στιγμή από την ψυχολογία και όλοι ζητούν μία δικαιολογία για να κάνουν αγορά, παρότι οι κίνδυνοι για τις κινεζικές μετοχές είναι ακόμη τεράστιοι», αναφέρει ο Πήτερ Γκάρντι της Saxo Bank. 

Eπίσης, μετά το κλείσιμο των αγορών, μια άλλη δήλωση που μεταδόθηκε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Κίνα» ανέφερε ότι το Πεκίνο δεν θα παρατείνει την πειραματική επιβολή του φόρου ακινήτων φέτος, αφού έκθεση έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Φεβρουάριο.

Η ανάγκη λήψης άμεσης δράσης από την κυβέρνηση είναι πλέον πολύ πιο επείγουσα. Η παγκόσμια εμπιστοσύνη στις κινεζικές χρηματοοικονομικές αγορές βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τις μετοχές να βουλιάζουν, τις πιστώσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά και τις εκροές από κρατικά ομόλογα να έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. 

Επιπλέον, ο Σι Τζινπίνγκ δέχεται περισσότερες πολιτικές πιέσεις να ενισχύσει την οικονομία, με τα νέα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού να οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία είναι πολύ πιθανόν να υπονομεύουν την ανάπτυξη. 

Η πτώση των μετοχών άρχισε πέρυσι, εν μέρει εξαιτίας τνω πολιτικών που υιοθέτησε το Πεκίνο μεταξύ των οποίων μέτρων πάταξης κατά των τεχνολογικών και των κατασκευαστικών. Τελευταίως, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο, όπως επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας, καθώς φαίνεται να παίρνει το μέρος της Ρωσίας. 

Chinese shares fell to levels last seen in 2008
  

Ο ρυθμός της πτώσης ήταν απότομος. Ο δείκτης Hang Seng China σημείωσε βουτιά 24% αυτό το μήνα έως την Τρίτη και ακόμη και μετά τη σημερινή άνοδο παραμένει 40% χαμηλότερα από πέρυσι, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση παγκοσμίως. Επίσης, οι κινεζικές μετοχές στις ΗΠΑ έχουν απωλέσει 75% της αξίας τους από τα υψηλά του 2021, ενώ η απόδοση του κινεζικού χρέους σε δολάρια στην βαθμίδα junk έχει ξεπέρασε το 27% για πρώτη φορά. 

Το ίδιο ευάλωτο έχει αρχίσει να φαίνεται και το γιουάν. Το κινεζικό νόμισμα γνώρισε μεγαλύτερες εκροές μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Citigroup. 

Για να μπορέσει να συνεχιστεί το σημερινό ράλι, οι διαμορφωτές πολιτικής της Κίνας θα πρέπει να δείξουν ότι θα αναλάβουν δράση. Η δυναμική του θα εξαρτηθεί εν μέρει από την αντίδραση των ξένων επενδυτών, των οποίων ο ρόλος στις κινεζικές αγορές ουδέποτε άλλοτε ήταν τόσο σημαντικός. Το διάστημα από το 2009 έως τα τέλη του 2021, το ποσοστό διακράτησης κινεζικών μετοχών από ξένους επενδυτές αυξήθηκε περισσότερο από 242% στα 3,9 τρισ.γιουάν (613 δισ.δολάρια). Οι εισροές στην αγορά κρατικών ομολόγων της Κίνας αυξήθηκαν αντίστοιχα 129% στα 4,1 τρισ.γιουάν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Η «βουτιά» των μετοχών εξανέμισε 52 δισ.δολάρια από τους δισεκατομμυριούχους της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News