Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 18:02
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη – Άλμα 10% οι τράπεζες 

Χρηματιστήριο: Η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη – Άλμα 10% οι τράπεζες 

Για την καλύτερη σημερινή επίδοση στην Ευρώπη μπορεί να «υπερηφανεύεται» το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα Τετάρτη, σε μια ημέρα που στις αγορές κυριάρχησε ένα κλίμα ευφορίας, από τη διαφαινόμενη σύγκλιση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα καταλυτική για την ψυχολογία των επενδυτών ήταν η παρέμβαση του Πεκίνου επιβεβαιώνοντας ότι θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το φόβο πιέσεων στη δεύτερη οικονομία του κόσμου από τα εκ νέου lockdowns, καθώς υπάρχει νέα επιδείνωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα. 

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση εκτινασσόμενος στις 871,99 μονάδες 45 ολόκληρες μονάδες υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ η άνοδός του κατά 5,68% ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα. Παράλληλα συνιστά την καλύτερη ημέρα των τελευταίων δύο ετών και συγκεκριμένα από τις 20 Μαρτίου του 2020 όταν και είχε καταγράψει το ίδιο ποσοστό. Πλέον ο ΓΔ βρίσκεται στο υψηλότερο του επίπεδο για τον Μάρτιο. 

Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 872,32 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 831,35 μονάδες στο οποίο όμως ο ΓΔ δεν επέστρεψε ποτέ. Ο τζίρος επανήλθε άνω των 100 εκατ. ευρώ (111,6 εκατ. ευρώ), με τον όγκο συναλλαγών στα 45,4 εκατ. μετοχές και την πλειοψηφία εξ αυτών να αφορά συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +6,43% και στις 2.103,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε στο +10,02% κλείνοντας στις 625,28 μονάδες.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Οι μετοχές των τραπεζών «ηγήθηκαν» στη σημερινή συνεδρίαση, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να μπαίνει «σφήνα» με τα κέρδη 8,09% ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές στις υψηλότερες θέσεις του FTSE 25. Η Eurobank έσπασε σήμερα το φράγμα του 1 ευρώ, όπως η μετοχή της Εθνικής υπερέβη τα 3 ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το 2021, ανακοίνωση που κλείνει τον κύκλο των δημοσιεύσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναφορικά με τις οικονομικές τους επιδόσεις την περυσινή χρονιά. Η τράπεζα ολοκλήρωσε το 2021 με υψηλή κερδοφορία και σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση των NPEs, γεγονός που αποδίδει στην αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας της.

Ειδικότερα οι μετοχές των τραπεζών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση ως εξής:

  • Alpha Bank +9,01% 1,1250 ευρώ 
  • Eurobank +11,34% 1,0170 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +10,88%% 3,1500 ευρώ   
  • Πειραιώς +7,59% 1,4030 ευρώ

Κέρδη άνω του 5% για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Lamda και ΔΕΗ, ενώ χαρακτηριστικό της σημερινής τάσης αγορών, είναι το γεγονός ότι τα λιγότερα κέρδη από τον FTSE 25 παρουσίασαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Jumbo με άνοδο 2,99% και 2,75% αντίστοιχα. 

Ωστόσο «νικήτρια» της σημερινής συνεδρίασης είναι η μετοχή της Κέκροψ με άλμα της τάξεως του 20,35% σε μια συνεδρίαση στην οποία 110 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 12 πτωτικά και 43 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Οι διεθνείς εξελίξεις 

Η σημερινή άνοδος στα χρηματιστήρια τροφοδοτείται από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις οποίες επισήμανε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να δείχνει μια «πιο εποικοδομητική» στάση στις συνομιλίες και επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ -ένα εκ των κύριων λόγων για την εισβολή της Ρωσίας-, φαντάζει απρόσιτη για την Ουκρανία.

Το θετικό κλίμα ενέτεινε το άλμα των χρηματιστηρίων σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ (3,48% και 9,08% αντίστοιχα), μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης της Κίνας, όπου δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σταθερή και να στηρίξουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Άπαντες σήμερα συντονίζονται με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που θα είναι η πρώτη από το 2018.

Εταιρικά αποτελέσματα

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» είναι πέραν από ικανοποιητικά, με τις ελληνικές εταιρείες να δείχνουν με τις επιδόσεις τους ότι το 2021 ανέκαμψαν από το 2020 τη χρονιά της πανδημίας. 

Η Τράπεζα Πειραιώς σήμερα ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική συνεργασία μακράς διαρκείας με τη Euronet Worldwide, η οποία περιλαμβάνει τη δραστηριότητα των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης συνεργασίας πωλήσεων και διανομής των σχετικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΤΕ: Κέρδη 867 εκατ. ευρώ το 2021

Τρ. Πειραιώς: Συνεργασία με τη Euronet Worldwide στις κάρτες και στις εκκαθαρίσεις συναλλαγών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News