Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσικό ρούβλι: Σημειώσε «βουτιά» 20% στην εβδομάδα έναντι δολαρίου και ευρώ

Ρωσικό ρούβλι: Σημειώσε «βουτιά» 20% στην εβδομάδα έναντι δολαρίου και ευρώ

Με απώλειες μεγαλύτερες του 20% ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς η ρωσική οικονομία βάλλεται από όλες τις πλευρές από τις Δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία junk από την S&P Global, μετά τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις των οίκων Fitch και Moody’s, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις αυξάνουν την πιθανότητα στάσης πληρωμής χρέους της Ρωσίας.

Το ρούβλι έκλεισε την εβδομάδα στο επίπεδο των 115 ανά δολάριο από τα 83 που βρισκόταν την προηγούμενη Παρασκευή, παρότι ενισχύθηκε 1% από το κλείσιμο της Πέμπτης. Έναντι του ευρώ, το ρούβλι έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο των 119 από 93 την προηγούμενη εβδομάδα. Άγγιξε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την Πέμπτη και έναντι του ευρώ σήμερα. 
  
Ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων της Locko Invest, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα οικονομικό σοκ που όμοιό του δεν έχει σημειωθεί ξανά εδώ και πολύ καιρό. «Το ρωσικό ενεργητικό έχει δει την αξία του να καταρρέει», αναφέρει ο Κρίστιαν Μάγκιο, επικεφαλής χαρτοφυλακίου της TD Securities. 

To χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε και σήμερα κλειστό, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Στην πλατφόρμα EBS, το ρούβλι υποχώρησε περίπου 13,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 125, και 33% σε εβδομαδιαία βάση. 

Σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις έντονες διακυμάνσεις των αγορών, το χρηματιστήριο αξιών της Μόσχας επέβαλε απαγόρευση στο short selling σε ευρώ και σε μετοχικά «εργαλεία».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Αναλυτής στην τηλεόραση ήπιε για τον θάνατο του χρηματιστηρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News