Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Δεύτερη ημέρα πτώσης για τις αποδόσεις – Οι επενδυτές ζητούν ασφάλεια

Ομόλογα: Δεύτερη ημέρα πτώσης για τις αποδόσεις – Οι επενδυτές ζητούν ασφάλεια

Με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να επιστρέφουν στο προσκήνιο εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων όσον αφορά σε επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ κινήθηκαν καθοδικά και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν ξανά στην ασφάλεια. 

Το Κρεμλίνο εμφανίστηκε βαθύτατα ανήσυχο από την έξαρση της βίας μεταξύ υποστηριζόμενων από την Ρωσία ανταρτών και Ουκρανικών δυνάμεων, γεγονός που επανέφερε στο προσκήνιο την ένταση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι όλα συνηγορούν στο ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένως και των ενδείξεων ότι η Μόσχα δημιουργεί τεχνητές εντάσεις στην περιοχή για να δικαιολογήσει τη στάση της.

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης και στην ΕΚΤ, με το μέλος του δ.σ. της Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, να δηλώνει ότι η όποια πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της το μόνο που θα κάνει είναι να πλήξει την οικονομία και γι΄αυτό τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά. Ωστοσο, οι αγορές έχουν «μαζέψει» τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές αυξήσεις προεξοφλώντας τώρα αύξηση 40 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2022 αντί για 50 στην αρχή της εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,23%, με τις τιμές να επιταχύνουν το ράλι τους μετά την ανακοίνωση των κατώτερων του αναμενομένου στατιστικών στις ΗΠΑ. Ο Άντριου Μίλερ της Global Aggregate Strategies αναφέρει ωστόσο ότι δεν βλέπει τις αποδόσεις των γερμανικών να κλιμακώνονται πολύ περισσότερο από τα σημερινά τους επίπεδα, ακόμη και εάν αποκλιμακωνόταν εντελώς η ένταση με την Ουκρανία, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών έχουν υποχωρήσει οκτώ μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τις 26 Νοεμβρίου. 

Σε αντίστοιχη πτώση και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια, με αυτή των ιταλικών 10ετών να υποχωρεί επτά μονάδες βάσης, στο 1,86%, χαμηλό εβδομάδας, ενώ στο πενταετές κινήθηκε στο 0,937%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων, με το spread περιορίζεται στις 159 μονάες βάσης. Κατά τρεις μονάδες βάσης περιορίστηκε και το κόστος δανεισμού στην ισπανική και πορτογαλική 10ετία.

Ο στρατηγικός αναλυτής της BofA, Έρτζο Σάτκο, θεωρεί ότι η αύξηση των spreads έχει κορυφωθεί τουλάχιστον προς το παρόν και ο ίδιος δεν βλέπει το ιταλικό να ξεφεύγει πέρα από το εύρος διακύμανσης των 150 – 170 μονάδων βάσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η Janus Henderson βλέπει διεύρυνση των spreads στις 200 μονάδες βάσης, μόνο εάν η ΕΚΤ προχωρήσει γρήγορα σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κάποια στιγμή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Αποκλιμάκωση είχαμε και στην ελληνική αγορά η οποία ακολούθησε τον ρυθμό της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του πενταετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 1,47%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία υποχώρησε στο 2,43% και 2,61% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 76 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 38 εκατ.ευρώ έγιναν στη νέα 10ετία. 

Οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος είπε ότι ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός που βίωσε έως πρόσφατα η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επαναληφθεί ακόμη και όταν παρέλθει η πανδημία, δεν αποσταθεροποίησαν το ράλι στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News