Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξανά σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – Παραμένουν οι ανησυχίες

Ομόλογα: Ξανά σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – Παραμένουν οι ανησυχίες

Άλλαξαν και πάλι κατεύθυνση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, κλείνοντας με πτώση, παρά την άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη στην Ουκρανία και στη γεωπολιτική ένταση. 

Παρότι η Μόσχα ανακοίνωσε τη μερική επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, η κίνηση αντιμετωπίστηκε με αρκετή επιφυλακτικότητα, καθώς, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Η αγορά ήταν επίσης συγκρατημένη εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη συνεδρίαση Ιανουαρίου της Φέντεραλ Ριζέρβ, μήπως και δουν λίγο περισσότερο φως ως προς τον ρυθμό και το εύρος αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του ισολογισμού της. Με την αγορά να δίδει μία πιθανότητα 55% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, οι επενδυτές θέλουν να δουν εάν αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 4,5 μονάδες βάσης, στο 0,27%, αφού αρχικά κινήθηκε στο 0,331%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018. Η απόδοση του 30ετούς εκτινάχθηκε προς στιγμή στο 0,576%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ωθήσουν τελικά την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια», αναφέρουν αναλυτές της ING. Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ «έβαλαν στο τραπέζι» τον τερματισμό του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων, επαναπροσδιορίζοντας τις θέσεις τους εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 10ης Μαρτίου. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση στην ιταλική 10ετία διαμορφώθηκε στο 1,897% με πτώση οκτώ μονάδων βάσης, αφού στην αρχή της συνεδρίσης είχε ανέβει έως το 1,982%, με το spread να διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με αναλυτές της Unicredit, το spread των ιταλικών εξακολουθεί να επηρεάζει από τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική και τις γενικότερες οικονομικές προοπτικές παρά από εσωτερικούς παράγοντες της Ιταλίας. 

Ωστόσο, στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους οι πιέσεις συνεχίστηκαν με την απόδοση του πενταετούς να ενισχύεται ελαφρώς στο 1,49%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία διαμορφώθηκε στο 2,46% και 2,69% στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Τρίτης. Το spread ενισχύθηκε ελαφρώς στις 239 μονάδες βάσης και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 89 εκατ.ευρώ. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο σε υψηλό 30 ετών, ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή γίνεται πλέον παγκόσμιο φαινόμενο που, όπως φαίνεται, “ήρθε για να μείνει”. Οι χρηματαγορές δίδουν μία πιθανότητα 80% για νέα αύξηση αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News