Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Έσπασε» το φράγμα του 2% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

Ομόλογα: «Έσπασε» το φράγμα του 2% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

Γενικευμένο sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πυροδότησαν τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να «σπάει το φράγμα» του 2% και του γερμανικού να εκτοξεύεται σε επίπεδα που είχε να επαναλάβει από το 2018.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε έως το 2,001%, ξεπερνώντας το ορόσημο του 2%, για πρώτη φορά σε διάρκεια δυόμισι ετών,  προτού υποχωρήσει και πάλι στο 1,98%. Η τελευταία φορά που το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία είχε περάσει το φράγμα του 2% ήταν την 1η Αυγούστου του 2019, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2019, για πρώτη φορά σε μία δεκαετία, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,6% σε μηνιαία βάση, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, ωθώντας κάποιους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Το ανοδικό σερί συνεχίστηκε και στον “πυρήνα” του ευρώ μετά το μικρό διάλειμμα της Τετάρτης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να κλιμακώνεται οκτώ μονάδες βάσης και να φθάνει στο 0,3%, επίπεδο που είχει να επαναλάβει από το Δεκέμβριο του 2018. «Η θύελα σαρώνει πλέον όλη την αγορά. Η αντίδραση των βασικών αγορών κρατικών ομολόγων μοιάζει με ντόμινο», αναφέρει ο Σίμον Χάρβεϊ, επικεφαλής αναλύσεων της Monex Group στο Λονδίνο.

Οι πιέσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα και στην περιφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ενισχύεται 15 μονάδες βάσης, στο 1,924%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται πλέον και το τιμαριθμοποιημένο 10ετές.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση της πενταετίας ξέφυγε στο 2,38%, ενώ στις 10ετίες, στην παλαιά εκτινάχθηκε στο 2,35% και στη νέα (2032) στο 2,54% με το spread στις 228 μονάδες βάσης.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν την πρώτη επιτοκιακή αύξηση απο την ΕΚΤ σύντομα, ακόμη και τον Ιούνιο, παρά τις ήπιες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει χωρίς να χρειαστεί σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, υπεραμυνόμενος της πάγιας θέσης του ότι ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός είναι προσωρινός.

Να σημειωθεί ότι το spread μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 174 μονάδες βάσης, χωρίς να έχει φθάσει ακόμη το υψηλό του περυσινού Απριλίου των 194 μονάδων βάσης, που είχε αγγίξει ξανά στα τέλη Ιανουαρίου.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Καμπανάκι» για ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News