Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων για α’ φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων για α’ φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις

Σε αποκλιμάκωση γύρισε σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το sell off έφθασε σε υπερβολικά επίπεδα, ενώ στην αλλαγή κλίματος συνέβαλαν και οι καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και άλλων αξιωματούχων νομισματικής πολιτικής που είπαν ότι δεν υφίσταται ανάγκη για μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,228%, ενώ η απόδοση του πενταετούς, που επέστρεψε πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά από το 2018 την Παρασκευή, γύρισε πάνω σε αρνητικό έδαφος στο -0,03% με πτώση πέντε μονάδων βάσης.

Σε άνοδο και οι τιμές των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, τα οποία υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η απόδοση του νέου ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,45%, με το spread ωστόσο να παραμένει στις 222 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αποκλιμακώθηκε περίπου οκτώ μονάδες βάσης, στο 1,32%. Στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 1,81% με το spread να “μαζεύει” στις 156 μονάδες βάσης. Βεβαίως, η σημερινή αποκλιμάκωση είναι πολύ μικρή συγκριτικά με την άνοδο αυτής της εβδομάδας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από 40 μονάδες βάσης. 

Η μεγάλη προσφορά που σημειώθηκε σήμερα στην Ευρωζώνη δεν είχε επίπτωση στις αποδόσεις. 

H Ισπανία προχώρησε στην πρώτη μεγάλη ομολογιακή έκδοση της Ευρωζώνης μετά την πιο “επιθετική” στροφή της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, με 30ετές που λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2052, του οποίου η ζήτηση ξεπέρασε τα 60 δισ.ευρώ. Η ευρωπεριφέρεια, η οποία έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, επλήγη πιο βαριά από το πρόσφατο sell off της αγοράς. Από την έκδοση αντλήθηκαν 7 δισ.ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας και η ζήτηση ήταν αντίστοιχη με αυτή του 20ετούς πράσινου ομολόγου το Σεπτέμβριο του 2021 και του 10ετούς τον φετινό Ιανουάριο. 

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς έχει αυξηθεί 37 μονάδες βάσης από την αρχή της εβδομάδας με το premium κινδύνου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 στις 85 μονάδες βάσης.

Η έκδοση της Ισπανίας έγινε μία μέρα μετά την αντίστοιχη της Ε.Ε. που βγήκε ξανά στις αγορές με εκ νέου άνοιγμα του 30ετούς. Η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 64 δισ.ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το καλοκαίρι όταν η Ε.Ε. άρχισε να εκδίδει ομόλογα για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι τα 30ετή ομόλογα έχουν παρουσιάσει καλύτερη επίδοση, καθώς οι αποδόσεις τους έχουν αυξηθεί λιγότερο από τις αντίστοιχες των ομολόγων μικρότερης διάρκειας.

Σε έκδοση προχώρησε και η Πορτογαλία με δύο τίτλους λήξης 2028 και 2031, αντλώντας 1,25 δισ.ευρώ με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται σημαντικά. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2028 αυξήθηκε στο 0,603% από το -0,162% της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, ενώ του 2031 ανέβηκε στο 1,008% από 0,314%. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς στη δευτερογενή αγορά κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Επίσης, η Γερμανία άνοιξε εκ νέου το 30ετές της αντλώντας 1,266 δισ.ευρώ, χαμηλότερα από τα 1,5 δισ.που είχε θέσει ως στόχο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς προβλέπεται να κλείσει το 2022 στο 2,25% και το 2023 στο 2,45%, σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της Goldman Sachs.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News