Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

Nasdaq: Πτώση 1% σε κάθε συνεδρίαση της εβδομάδας – Τι σημαίνει αυτό;

Nasdaq: Πτώση 1% σε κάθε συνεδρίαση της εβδομάδας – Τι σημαίνει αυτό;

Οι ταύροι» θα έπρεπε να είναι χαρούμενοι που υπήρχαν μόνο τέσσερις συνεδριάσεις την εβδομάδα που πέρασε αντί για πέντε.

Και αυτό, επειδή ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100 έκανε κάτι που είχε να το επαναλάβει από τον απόηχο της «φούσκας» του Διαδικτύου: πτώση άνω του 1% σε κάθε συνεδρίαση της εβδομάδας, εκτός από τη Δευτέρα που ήταν αργία. Το θέμα όμως είναι ότι οι επενδυτές που εμπλέκονται στο sell off, ένιωθαν ότι κάτι άλλαξε.

Μια ολόκληρη εβδομάδα με τόσο μεγάλη ημερήσια πτώση δεν έχει συμβεί από τότε που έσκασε η «φούσκα» του dot-com, πρώτα τον Απρίλιο του 2000 και εν συνεχεία το Σεπτέμβριο του 2001. Τότε, ο Nasdaq συνέχισε να υποχωρεί επιπλέον 28% προτού η αγορά αγγίξει το κατώτατο σημείο της περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Nasdaq down at least 1% every day this week in a rare occurence   

Η πτώση της τάξης του 1% σε καθημερινό επίπεδο για μία εβδομάδα Nasdaq αποτελεί σίγουρα σπάνιο γεγονός. 
   
Ο Nasdaq 100 υποχώρησε 7,6 αυτή την εβδομάδα, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως επιθετικό sell off ως κερδοσκοπία σε κάποιους τομείς, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την αγορά. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των «αγαπημένων μετοχών της πανδημίας», όπως η Neflix Inc., ήρθαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα, δείχνοντας ότι καθώς η οικονομία ανακάμπτει, το πλεονέκτημα της τεχνολογίας εξαφανίζεται. 

Επιπλέον, με πτώση σχεδόν 12% τον Ιανουάριο, ο Nasdaq 100 οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Σε τετραήμερη βάση, το τρέχον σερί πτώσης 1% ήταν το πρώτο από το 2018.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ενισχύθηκε 8 μονάδες τις τέσσερις ημέρες στο 34,06, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

Αν αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας μίας ελεύθερης πτώσης ή κάτι χειρότερου, είναι δύσκολο κάποιος να το μαντέψει. Στην τελευταία έρευνα της Bank of America Corp. μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίου, οι τοποθετήσεις στον τεχνολογικό τομέα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει με το Netflix – Βουτιά 20% για τη μετοχή

Wall Street: Στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2020 – «Βουτιά» 7,6% για το Nasdaq

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News