Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 19:09
BUSINESS & FINANCE

Πώς η BlackBerry τριπλασίασε τη μετοχή της σε 12 μήνες

Από τα smartphones στην αυτόνομη οδήγηση

Πώς η BlackBerry τριπλασίασε τη μετοχή της σε 12 μήνες

«Άλμα» της τάξης του 40% πραγματοποιεί σήμερα η μετοχή της BlackBerry, η οποία είχε πρωτο-συστηθεί στο ευρύ καταναλωτικό κοινό μέσω των δημοφιλών smartphones.

Όμως, το τελευταίο διάστημα η αμερικανική εταιρεία έχει αλλάξει άρδην κατεύθυνση, εστιάζοντας κυρίως στην παραγωγή τεχνολογικού λογισμικού για αυτόνομα οχήματα.

Αποτέλεσμα είναι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να έχει τριπλασιαστεί και να αξίζει πάνω από 20,15 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Την ίδια ώρα, η κεφαλαιοποίησή της έχει εκτιναχθεί στα 11 δισ. δολάρια.

Λίγες ημέρες, νωρίτερα, η BlackBerry ανακοίνωσε την πώληση 90 τεχνολογικών πατεντών στην κινεζική εταιρεία Huawei Technologies, σε μια κίνηση η οποία σηματοδότησε την πλήρη έξοδο της εταιρείας από τον κλάδο των κινητών τηλεφώνων.

Τον Δεκέμβριο, παράλληλα, κατέληξε σε συμφωνία με την Amazon Web Services για την από κοινού ανάπτυξη της cloud πλατφόρμας Ivy.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναλύουν και να εξετάζουν online διάφορα δεδομένα από τους αισθητήρες των αυτόνομων οχημάτων. «Η πλατφόρμα Ivy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας, η οποία ενισχύει την οδήγηση και την εμπειρία των επιβατών».

Την ίδια ώρα, ώθηση στη μετοχή δίνει και η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να δικαιώσει την καναδική εταιρεία στη δικαστική διαμάχη με την Amazon για την πατέντα στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.

Επρόκειτο για μια διαδικασία, η οποία εκκρεμούσε από το 2018, όταν και η BlackBerry υπέβαλε σχετική προσφυγή εναντίον του δημοφιλούς social media.

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News