Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 18:58
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα sell off στον τεχνολογικό κλάδο – Βουτιά 470 μονάδων για τον Dow

Στο -2,5% ο Nasdaq, στο -1,4% ο Dow Jones

Wall Street: Νέα sell off στον τεχνολογικό κλάδο – Βουτιά 470 μονάδων για τον Dow

Νέο sell off στον τεχνολογικό κλάδο καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασέρνοντας στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών μετοχών, εν μέσω και της απειλής του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Αυτή την στιγμή, ενδεικτικά, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 2,5% και τις 14.204 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει πτώση κατά 1,64% και τις 4.285 μονάδες. Από την πλευρά του, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 470 μονάδες και διολισθαίνει στο -1,37% και τις 33.857 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Ψάχνει κοινή απάντηση στο ενεργειακό κόστος

Οι απώλειες, όπως προαναφέρθηκε, απορρέουν από τις ραγδαίως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες, όπως την Amazon (-2,5%) και τη Facebook (-4,9%), ενώ αντίθετα το κύμα των ρευστοποιήσεων ανακόπτεται εν μέρει από τις ενεργειακές μετοχές, οι οποίες κινούνται σε θετικό έδαφος (+1%). 

Ο λόγος, για τον οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, συνδέεται με τον πληθωρισμό, ο οποίος καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις εν λόγω μετοχές στα «μάτια» των επενδυτών. Ανησυχία προκύπτει και για τη μελλοντική κερδοφορία ορισμένων εξ αυτών. 

Εξάλλου, η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού, όπως φαίνεται, επισπεύδει την απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων των κεντρικών τραπεζών, φέρνοντας πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων. «Οι τεχνολογικές μετοχές είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα μελλοντικά κέρδη» εξηγεί ο Brian Price, αναλυτής της Commonwealth Financial Network. 

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Με ρεύμα από ΔΕΗ – ETE κράτησε το θετικό πρόσημο

Η ενεργειακή κρίση, επίσης, έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες για το κύμα ανατιμήσεων, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη (συμβόλαια WTI) εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 (+2,6% και τα 77,8 ευρώ). 

«Υπάρχει ένας τοίχος ανησυχιών, τον οποίων οι αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν» αναγνωρίζει ταυτόχρονα η Deutsche Bank, σε σημερινό σημείωμά της, παραπέμποντας στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στον υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς και στα πρώτα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης. 

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι θεωρούν ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διόρθωση, βάζοντας ένα «τέλος» στη μακρά περίοδο των ιστορικών υψηλών, η οποία τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο ποσοστό από τα άκρως υποστηρικτικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News