Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 19:59
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πάνω από τα 50 δολάρια η τιμή brent

Πάνω από τα 50 δολάρια η τιμή brent

Ξεπέρασε το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι η τιμή πετρελαίου brent για πρώτη φορά από το Μάρτιο, το τελευταίο «ορόσημο» στο πλαίσιο της ανάκαμψης που παρουσιάζει η αγορά πετρελαίου τον τελευταίο καιρό, χάρη στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των κορυφαίων εταίρων του. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 4,2% στα 50,91 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την κούρσα ανάκαμψης από τα χαμηλά του Απριλίου, όταν κινείτο γύρω στα 19 δολάρια. Παρότι, είχε ανοίξει το έτος πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι, το τελευταίο ράλι του καταδεικνύει πόσο πολύ έχουν βοηθήσει στην ανάκαμψη των ενεργειακών αγορών οι ελπίδες για το εμβόλιο του κορωνοϊού και τα προγράμματα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Αντίστοιχα, η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη ενισχύθηκε 4,5% διαμορφούμενη στα 47,55 δολάρια.

Οι τιμές πετρελαίου συμπορεύονται με τις μετοχές και άλλα εμπορεύματα τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο του γενικότερου ράλι που έχει πυροδοτήσει η προσμονή ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας το 2021. Σε αυτό έχει συμβάλει και η εντυπωσιακή ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, που αποτελεί το μεγαλύτερο στον κόσμο καταναλωτή εμπορευμάτων.

Οι traders τρέφουν επίσης ελπίδες ότι η αύξηση της οδικής κίνησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ενισχύσει την κατανάλωση καυσίμων, τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ+ κρατά συγκρατημένη την παραγωγή του. Οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί συμφώνησαν σε μικρή αύξηση της παραγωγής τους την προηγούμενη εβδομάδα, απόφαση που σημαίνει ότι δεν θα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα την προσφορά τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. 

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας για ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον, ειδικά μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση για βενζίνη μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News