Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 19:39
ΟΜΟΛΟΓΑ

Η ΕΚΤ «ικανοποίησε» τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Η ΕΚΤ «ικανοποίησε» τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Με μικρή ανοδική διόρθωση έκλεισαν τελικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν ενωρίτερα, λίγο πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς είχαν ήδη προεξοφληθεί πλήρως και ήταν απόλυτα σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. 

Τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και άλλοι συνάδελφοί της είχαν σηματοδοτήσει εδώ και πολύ καιρό τα νέα μέτρα στήριξης, συνεπώς αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση οι αποδόσεις διόρθωσαν ελαφρώς ανοδικά. 
«Σήμερα, η ΕΚΤ έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε το σκάφος να συντριβεί πάνω στα βράχια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Μπιλμέιερ, αναλυτής της Western Asset. O ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει να δαπανήσει επιπλέον 500 δισ.ευρώ στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού, ενώ η παράταση του ΡΕΡΡ κατά εννέα ακόμη μήνες ήταν μεγαλύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν. Αυτά σε συνδυασμό με τις νέες πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο θα απομακρύνουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της Ευρώπης. 

Μαζί με την προσμονή των νέων μέτρων της ΕΚΤ στήριγμα στις τιμές των κρατικών ομολόγων προσέφερε και η προοπτική συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης μετά την άρση του βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία. Η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες οικονομίες που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι από τις πλέον ευνοημένες από τα νέα κονδύλια που θα απελευθερωθούν. 

Από το Μάρτιο, όταν η ΕΚΤ έθεσε σε ισχύ το ΡΕΡΡ, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 16 δισ.ευρώ με βάση στοιχεία έως τα τέλη Νοεμβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό αναμένεται να αυξηθεί γύρω στα 18 δισ.ευρώ. Η παράταση του προγράμματος έως το Μάρτιο του 2022 σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζουν να ωφελούνται. Στο πλαίσιο αυτό, η Citigroup επεσήμανε στην έκθεσή της ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν υπεραπόδοση. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως το 0,58% για να κλείσει όμως στο τέλος της συνεδρίασης στο 0,61%, μία μονάδα βάσης πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης (0,60%). Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες βάσης, ενώ και η απόδοση του πενταετούς έκλεισε στο ίδιο επίπεδο με χθες, στο 0,04%. Ο όγκος συναλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 167 εκατ.ευρώ. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,50% για να κλείσει λίγο υψηλότερα στο 0,53%. Ως εκ τούτου, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και ελληνικού τείνει να μηδενιστεί, καθώς η απόδοση του ελληνικού απέχει πλέον ελάχιστα από την αντίστοιχη του ιταλικού. Σε αντίστοιχο μοτίβο, και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών, που αυξήθηκαν ελαφρώς από τα αρχικά ιστορικά χαμηλά τους 0,005% και -0,03% αντίστοιχα. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς από το αρχικό χαμηλό μηνός του -0,63%.  
Η προς το τέλος άνοδος των αποδόσεων συγκρατήθηκε από την επισήμανση της Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα. Αφού αγγίξει το 1% το επόμενο έτος, η Λαγκάρντ είπε ότι μετά βίας θα φθάσει το 1,1% το 2022, χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για 1,3%. Οπως επίσης ανέφεραν αναλυτές ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ, η πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,4% για το 2023 αποτελεί μία νύξη ότι ίσως να χρειαστεί ακόμη περισσότερη χαλάρωση, συνεπώς δεν υπάρχουν πλέον και πολλά περιθώρια για να απογοητευθούν οι αγορές. 

moneyreview.gr 
   
   
    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News