Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο, αλλά συγκρατημένη

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο, αλλά συγκρατημένη

Σε άνοδο επέστρεψε στην αρχή της νέας εβδομάδας το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν ιδιαίτερα από τα πρόσφατα χαμηλά τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό υποβάθμισης των επιτοκιακών αυξήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Επίσης, η άνοδος των τιμών πετρελαίου και η ψήφιση του νομοσχεδίου για υποδομές ύψους 1 τρισ.δολαρίων στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές προσδοκίες, σε μία εξέλιξη που δικαιολογεί τις σημερινές ρευστοποιήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, επανήλθε με νέες δηλώσεις λέγοντας ότι μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα ήταν αντιπαραγωγική στη σημερινή φάση και επαναλαμβάνοντας ότι δεν βλέπει επανάληψη ενός μακροχρόνιου πληθωρισμού αντίστοιχου με αυτού της δεκαετίας του 1970. 

Ο βασικός δείκτης της αγοράς που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μιάμιση εβδομάδας στο 1,9761%.

Αφού οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, επανήλθαν σε άνοδο, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να ενισχύεται τρεις μονάδες βάσης στο -0,25%, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται σημαντικά από τα επίπεδα της τέλους της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίστοιχη η τάση και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να αγγίζει αρχικά χαμηλό τριών εβδομάδων, στο 0,87% για να επιστρέψει σε εν συνεχεία σε μικρή άνοδο και να κλείσει στο 0,90%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, επικράτησε «άπνοια» με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 22 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ.ευρώ να γίνονται στους τίτλους με λήξη το 1942. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,07%, με το spread στις 136 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 0,31%. 

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών 10ετών αποκλιμακώθηκαν από 18 έως 25 μονάδες βάσης έκαστη, καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αντίληψη της αγοράς ότι επίκειται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. «Η αγορά φαίνεται να διατηρεί πιο χαμηλούς τόνους. Οι έντονες διακυμάνσεις σε αποδόσεις, spread και στις καμπύλες κάνουν μία παύση για να επαναπροσδιοριστούν στη νέα πραγματικότητα», αναφέρει ο Ράινερ Γκούντερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Επίσης, οι απότομες διακυμάνσεις των ομολογιακών αποδόσεων άμβλυναν και το χάσμα μεταξύ των διετών και 10ετών ομολογιακών αποδόσεων στη γερμανική αγορά κοντά στις 45 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο. 

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News