Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε σταθερή αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – «Ανάσα» από Λαγκάρντ

Oμόλογα: Σε σταθερή αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – «Ανάσα» από Λαγκάρντ

Συνεχίστηκε και σήμερα η ανάκαμψη για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι ως προς τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές αυξήσεις το επόμενο έτος. 

Τις αγορές καθησύχασε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε “πολύ απίθανη” μία επιτοκιακή αύξηση το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός, όπως είπε, παραμένει υπερβολικά χαμηλός, με αποτέλεσμα ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να υπαναχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά πάνω από το 2%.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν τώρα μία επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο του 2022. Στην αρχή της εβδομάδας, η αγορά προεξοφλούσε μία επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης έως τον Ιούλιο του 2022 και δύο ακόμη έως τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας μία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που δεν μπορούσε ωστόσο να συμβαδίσει με τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση των ιταλικών 10ετών υποχώρησε περαιτέρω πέντε μονάδες βάσης στο 1,03%, αφού είχε αγγίξει τη Δευτέρα υψηλό άνω του έτους, κοντά στο 1,30%. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, είχε αποκλιμακωθεί 13 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάιο του 2020. 

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, όπου η απόδοση στη 10ετία υποχώρησε στο 1,17% με το spread στις 137 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 0,42%. Αυξημένος και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 112 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ.ευρώ στη 10ετία. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό μηνός στο -0,19%, απομακρυνόμενο από το υψηλό δυόμισι ετών που είχε αγγίξει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το -0,06%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 30ετους διολίσθησε σε νέο χαμηλό διμήνου γύρω στο 0,12%. “Πιστεύω ότι η αγορά συνειδητοποιεί ότι έχει ξεφύγει υπερβολικά και είναι σαφές τώρα ότι επαναπροσδιορίζει τη θέση της”, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Ρενέ Αλμπρεχτ. 

Να σημειωθεί ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων έχουν γίνει ιδιαίτερα νευρικές τον τελευταίο καιρό, με τις αποδόσεις να παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν τις προοπτικές τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τη νομισματική πολιτική. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News