Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 09:00
ΑΓΟΡΕΣ

Βrexit: Σε κλοιό πιέσεων η στερλίνα εν μέσω αβεβαιότητας

Βrexit: Σε κλοιό πιέσεων η στερλίνα εν μέσω αβεβαιότητας

Oι έως τώρα άκαρπες προσπάθειες Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν έως τώρα σε συμφωνία για το Brexit επισκιάζουν τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να δώσουν διορία έως την Παρασκευή για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διέπει εμπορικές συναλλαγές αξίας ενός τρισ. δολαρίων ετησίως. Εντούτοις, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Βrexit θα βρεθεί και στην ατζέντα της σημερινής συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία της μεταβατικής περίοδου και του οριστικού «διαζυγίου» του Ηνωμένου Βασιλείου με το υπόλοιπο μπλοκ της Ευρώπης.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία έως τα τέλη του έτους, τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δασμών στις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, μεταξύ άλλων δυσμενών επιπτώσεων. Το βραχυπρόθεσμο σοκ για την οικονομία υπολογίζεται στο 1,5% το ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News