Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ψηλά οι μετοχές στην Ευρώπη, στα χαμηλά στη Wall Street 

Στα ψηλά οι μετοχές στην Ευρώπη, στα χαμηλά στη Wall Street 

Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ σήμερα Τετάρτη, μία ημέρα αφότου στη Wall Street οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Ωστόσο και παρά τη δυναμική έναρξη του S&P 500 όπου σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ από τη χθεσινή συνεδρίαση και να συμπλεύσουν με τη γενικευμένη θετική αύρα που περιέβαλε τις αγορές ανά τον κόσμο.

Με χρονική σειρά το σημερινό έναυσμα έδωσαν οι ασιατικές μετοχές, οι οποίες έσπρωξαν τον δείκτη MSCI All Country σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες κινήθηκαν με μικρές θετικές μεταβολές, ωστόσο έστειλαν τον Euro STOXX 600 στις 394,90 μονάδες ενισχυμένο κατά 0,32% και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Φεβρουαρίου, όταν η κάθοδος των μετοχών παγκοσμίως είχε ξεκινήσει κι ενώ ο κορωνοϊός είχε ήδη συστηθεί στον κόσμο. 

Οι βασικότεροι κλάδοι του πανευρωπαϊκού δείκτη έκλεισαν σε θετικό έδαφος με μοναδικούς απόντες από τη σημερινή ανοδική τάση τους κλάδους των βιομηχανικών προϊόντων, τον μεσιτικό και τον τεχνολογικό. 

Στον αντίποδα οι κλάδοι που ξεχώρισαν ήταν εκείνοι που από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ευνοούνται περισσότερο, ο κλάδος της υγείας των λιανικών πωλήσεων και των ταξιδίων και αναψυχής.

Στην Ευρώπη τα πάντα κινούνται στη σκιά του Brexit και την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χθες μετά το αδιέξοδο πολλών μηνών φάνηκε κάποιο χαραμάδα αισιοδοξίας, από την κίνηση της Βρετανίας να αποσύρει το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το Brexit και αφορά τα σύνορα της Ιρλανδίας. 

Σήμερα εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, θα παραβρεθούν σε δείπνο, στη διάρκεια του  οποίου θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Υπό την προσμονή της συνάντησης των δύο ηγετών, οι επενδυτές παραμέρισαν τις ανησυχιές αναφορικά με τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού και τις δηλώσεις αξιωματούχων της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, με τις οποίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. 

Μοναδική ανορθογραφία στη σημερινή συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο, τα οποία υποχώρησαν 0,25% και 0,38% αντίστοιχα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα του S&P 500 δεν είχε την ανάλογη συνέχεια. 

Στις ΗΠΑ όσο καθυστερεί η συμφωνία για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, το κλίμα αβεβαιότητα θα παραμένει εντός των επενδυτικών κύκλων και όχι μόνο.

Επί του παρόντος με περισσότερους από 12 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός αγοράς εργασίας, οι συνθήκες για την αμερικανική οικονομία μόνο ευοίωνες δεν είναι. 

Σήμερα υπήρξαν αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιπροτείνει ένα πακέτο ύψους 916 δισ. δολαρίων, μετά τη δικομματική πρόταση για οικονομική βοήθεια 908 δισ. δολαρίων. 

Ωστόσο προς το παρόν μόνο αναφορές παραμένουν και υπό το πλαίσιο αυτό οι 3 βασικοί δείκτες κινούνται πτωτικά, με το Nasdaq να έχει υποχωρήσει υπό το -1%, τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες σχεδόν 0,60% και τον Dow Jones περί του 0,30%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News