Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά και οι τρεις δείκτες

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά και οι τρεις δείκτες

Δυναμικά μπήκε ο Νοέμβριος για τη Wall Street, η οποία έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά με στήριγμα τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. 

Ο Dow Jones ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 36.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, για να κλείσει ωστόσο στις 35.913,84 μονάδες με άνοδο 0,26%, βρίσκοντας στήριγμα στην άνοδο των Boeing και Dow. O S&P 500 έκλεισε επίσης σε ιστορικό υψηλό στις 4.613,67 μονάδες με άνοδο 0,18%, ενώ σε ρεκόρ και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας που έκλεισε στις 15.595,91 μονάδες με κέρδη 0,67%. 

Η Τesla, η οποία έγινε εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, συνέχισε την ανοδική της πορεία με κέρδη 9%. 

Ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έκανε ράλι 2,6%.

Ανοδικά κινήθηκαν γενικότερα όλες οι μετοχές που συνδέονται με την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως η Ford και η Occidental Petroleum που σημείωσαν κέρδη 3% και 3,5% αντίστοιχα. Σημαντική άνοδο και για τους κλάδους αεροπορικών εταιρειών και λιανεμπορίου, ενώ αντίθετα οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας παρουσίασαν κατώτερες επιδόσεις. 

«Το βασικό story που κατευθύνει τις μετοχές είναι η ισχυροποίηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τάσεις όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας βελτιώνονται και η απομάκρυνση των κινδύνων για την υγεία με την πρόοδο των εμβολιασμών θα τονώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία το επόμενο έτος», εκτιμούν αναλυτές. 

Μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο στη διάρκεια του οποίου ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 4%, ενισχύθηκε περίπου 7% τον προηγούμενο μήνα. Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας για την αγορά, με μέσο όρο απωλειών 0,4% από το 1950, σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή. 

Τον Οκτώβριο, που τον έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι τρεις δείκτες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 6,9%, ο Dow Jones 5,8%, ενώ ο Nasdaq 7,3%. Aπό τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο S&P 500 ενισχύεται 22%. 

Τα προηγούμενα έτη, όταν ο S&P 500 κατέγραφε κέρδη άνω του 20% το πρώτο δεκάμηνο του έτους, η επίδοση του Νοεμβρίου αλλά και του Δεκεμβρίου ήταν θετική σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τη Bespoke Investment Group. 

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσμα τρίτου τριμήνου αποτέλεσαν τον καταλύτη για τα τελευταία ιστορικά υψηλά της Wall Street. Περίπου το ήμισυ των εισηγμένων στον S&P 500 επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και περισσότερες από το 80% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 60,8 μονάδες από τις 61,1 του Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν ωστόσο λίγο μεγαλύτερη πτώση. 

Το άλλο σημαντικό γεγεονός της εβδομάδας θα είναι τα στοιχεία για την απασχόληση Οκτωβρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή και αναμένεται να δείξουν βελτίωση στις νέες προσλήψεις. Οικονομολόγοι κάνουν λογο για δημιουργία 450.000 νέων θέσεων εργασίας μετά τις μόλις 194.000 που δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News