Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Δεν σταματά η άνοδος των αποδόσεων – Στο 1,33% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Δεν σταματά η άνοδος των αποδόσεων – Στο 1,33% στην ελληνική 10ετία

Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ και στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με τις αγορές να παραμένουν σταθερές στις προβλέψεις τους και στα στοιχήματά τους για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Φέντεραλ Ριζέρβ το επόμενο έτος. 

Ο ευρωπαϊκός Νότος, που είναι και ο πλέον ευνοημένος από το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ και συνεπώς αυτός που θα επηρεαστεί περισσότερο από μία επικείμενη αλλαγή, «είδε» τις αποδόσεις του να αυξάνονται πιο πολύ συγκριτικά με τον «πυρήνα».

Οι ελληνικές αποδόσεις στη 10ετία, που ενισχύθηκαν περίπου 30 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνέχισαν την ανιούσα, αγγίζοντας προς στιγμή το 1,35% για να κλείσουν τελικά στο 1,33%, με το spread στις 145 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,55% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ιδιαίτερα αυξημένος στα 211 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.  

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε 14 μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, στο 1,278%, που αποτελεί νέο υψηλό από τον Ιούλιο του 2020, για να πάρει εν συνεχεία μία “ανάσα” στο 1,23%. Εχοντας ενισχυθεί 38 μονάδες βάσης  μέσα σε τρεις μόλις συνεδριάσεις, κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριήμερη κλιμάκωση από τότε που ξέσπασε η πανδημία, το Μάρτιο του 2020.

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών αυξήθηκε επιπλέον 12 μονάδες βάσης, στις 135, σε νέο υψηλό από το Νοέμβριο του 2020. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύθηκε στην αρχή στο 0,67%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, για να κλείσει στο 0,64%

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης στο -0,08%, αφού νωρίτερα είχε φθάσει έως το -0,06%, στα επίπεδα της Παρασκευής, που σηματοδότησαν το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Στο 30ετες, το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,17%. 

Η ΕΚΤ συνεδρίσε την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απογοήτευσε τις αγορές καθώς προσπάθησε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για επιτοκιακή αύξηση το επόμενο έτος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνάδει με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα μαζί με την αγωνία για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ τροφοδότησαν νέα άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, ειδικά σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας συνεδριάζουν η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές, βλέποντας πλέον την ΕΚΤ, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, να μην εμπιστεύεται πλέον ούτε τις ίδιες τις προβλέψεις της, είναι μήπως όλη αυτή η φημολογία έχει αντίκτυπο στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Τη στιγμή, που οι αγορές περιμένουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα δώσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης το έναυσμα για την έναρξη του tapering. Οι αγορές χρήματος παραμένουν σταθερές σε αυτό που έχουν ήδη προεξοφλήσει, δηλ. μία επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης έως τον Ιούλιο του 2022 και δύο ακόμη έως τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. 

Ομόλογα του ευρώ με αρνητική απόδοση

Τα ομόλογα του ευρώ με αρνητική απόδοση υποχώρησαν τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, φθάνοντας την αξία των 4,9 τρισ.ευρώ ή στο 54% της συνολικής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. 

Η αναλογία των εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης σε ευρώ με αρνητική απόδοση σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση στο 26% του συνόλου της αγοράς, στα 958 δισ.ευρώ. Πρόκειται για τη μικρότερη αναλογία από τον Ιούλιο του 2020 και 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. 

moneyreview.gr
    
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News