Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο STOXX 600

Πολύ δυναμικά μπήκε ο Νοέμβριος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν τη συνεδρίαση σε επίπεδα ρεκόρ, συνεχίζοντας την κεκτημένη ταχύτητα του Οκτωβρίου με στήριγμα τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, την ώρα που οι προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προσφέρουν στήριγμα στις τραπεζικές μετοχές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 478,87 μονάδες, χάρη στα κέρδη 1,7% του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ συνέχισαν και σήμερα την ανιούσα εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Ο τραπεζικός κλάδος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των δύο ετών παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση. 
 
Οι δείκτες στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη που εξαρτώνται τα μέγιστα από τις τράπεζες, σημείωσαν κέρδη 1,2% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,8%. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία για την κερδοφορία. Περάσαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φοβούμενοι για έναρξη του tapering το Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου. Πιστεύω ότι τώρα οι επενδυτές θα δουν το tapering με θετικό μάτι, καθώς ο κύκλος φαίνεται να ολοκληρώνεται ομαλά», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της Equiti Capital.   

Toν Οκτώβριο, ο δείκτης STOXX 600 γνώρισε την καλύτερη μηνιαία επίδοση σε διάρκεια επτά μηνών με άνοδο 4,6%, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Τα στοιχεία της Refinitiv έδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν 52% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτές των γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών ThyssenKrupp και Salzgitter ενισχύθηκαν 2,4% και 1,9% αντίστοιχα, από τη στιγμή δε, που Ε.Ε. και ΗΠΑ κήρυξαν «ανακωχή» στο δασμολογικό «πόλεμο» του χάλυβα και του αλουμινίου. 

Με κέρδη και η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi με κέρδη 2,2%, αφότου η HSBC την αναβάθμισε σε θέση αγοράς. Η μετοχή της Volkswagen ενισχύθηκε 0,4%, από τη στιγμή που η Skoda ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει την παραγωγή της την Κυριακή μετά από διακοπή δύο εβδομάδων, λόγω ελλείψεων σε τσιπ. 
  
Από τους μεμονωμένους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,75%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,9%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,7% στις 7.288,62 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,4%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News