ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι σε κατασκευές και τράπεζες – Υψηλό 50 συνεδριάσεων

Στο +0,79% και τις 905 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι σε κατασκευές και τράπεζες – Υψηλό 50 συνεδριάσεων

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου σκαρφάλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έσβησε τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδες, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από τις τράπεζες και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,79% και ενισχύθηκε στις 905,16 μονάδες (μακρία βέβαια από το υψηλό ημέρας), κερδίζοντας λίγο περισσότερο από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,06 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 901,4 έως 910,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Το ανοδικό momentum, κατά κύριο λόγο, αποδίδεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει στο +3% και να κλείνει στο 0,93 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (από τον Νοέμβριο του 2019).  

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα παρείχε και η μετοχή της Lamda Development, η οποία παρουσίασε κέρδη της τάξης του 3%. Πέριξ του 2% καθορίστηκε η άνοδος και για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΕΛΠΕ και Coca – Cola.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 1,4% και τα 9,24 ευρώ, εν όψει του ανοίγματος (πιθανώς την Τρίτη) του βιβλίου προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία αναμένεται να φθάσει έως και το 1,35 δισ. ευρώ. 

Ήδη, μάλιστα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο, με το αμερικανικό fund CVC να δεσμεύεται για την απόκτηση του 10% των μετοχών της Επιχείρησης, λειτουργώντας ως cornerstone investor.   

Με το δεξί στον Νοέμβριο, οι παγίδες της εβδομάδας

Οι επενδυτές μπήκαν με το… δεξί στο τελευταίο δίμηνο του 2021, ευελπιστώντας να κάνουν το αγοραστικό come-back και να διευρύνουν έτι περισσότερα τα ετήσια κέρδη της Λεωφόρου Αθηνών (+12%). 

Κάτι το οποίο έχει βάσιμες ελπίδες, δεδομένου ότι αποφεύχθηκε η βίαιη διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στα επίπεδα των 900 μονάδων, παρά τη μεταβλητότητα και τις ανησυχίες των προηγούμενων εβδομάδων.  

Στο θετικό άνοιγμα της εβδομάδας συνέβαλαν αναμφίβολα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,6% και τον γερμανικό DAX στο +0,7%. Κατά 100 μονάδες ενισχύεται και ο Dow Jones, λίγο μετά το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς. 

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η επικείμενη ΑΜΚ στη ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τη μεταβλητότητα κατά τις επόμενες ημέρες, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει και η απόφαση της Federal Reserve για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να ευνοήσει τους πωλητές.

Στο εσωτερικό πεδίο, παράλληλα, η «δίδυμη» έκρηξη των κρουσμάτων και των ανατιμήσεων δημιουργούν σύννεφα πάνω από την οικονομία. Δίπλα στο μέτωπο της πανδημίας, με ευδιάκριτη την αύξηση των διασωληνωμένων, έρχεται να προστεθεί και ο διεθνής παράγοντας του ενεργειακού κόστους δημιουργώντας αντίστοιχα ρίσκα που προσμετρά το οικονομικό επιτελείο.

Ισχυρά κέρδη για τη Eurobank  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε το μεγάλο στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς τερμάτισε στο +1,47% και τις 589,82 μονάδες, βάζοντας πλώρη για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών (από τον Ιούνιο του 2021).  

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μετοχή της Εurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,9% και το 0,93 ευρώ. Κατά 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 1,11 ευρώ.    

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμάνθηκε στο +0,7% και τα 2,74 ευρώ και η μετοχή της Attica Bank στο +3,3% και τα 3,9 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε αμετάβλητη στο 1,47 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 1,05% 1,11 ευρώ   
  • Attica Bank 3,32% 3,89 ευρώ   
  • Eurobank 2,94% 0,93 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,74% 2,74 ευρώ   
  • Πειραιώς 0% 1,47 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ηταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η μετοχή της Lamda Development συγκέντρωσε το υψηλότερο ενδιαφέρον, καθώς η μεγάλη ζήτηση για τον Marina Tower οδήγησε στο +3% και τα 7,3 ευρώ.

Εξαιρετική ήταν η εικόνα και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,4% και τα 9,9 ευρώ. Από κοντά ακολούθησαν οι μετοχές των Viohalco και ΕΛΠΕ, οι οποίες τερμάτισαν στο +1.8%, ενώ η μετοχή της Coca – Cola αυξήθηκε κατά 2,2% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 30 ευρώ.

Αντίθετα, υπό πίεση βρέθηκε η μετοχή της Jumbo, η οποία υποχώρησε κατά 1,7%, αλλά και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία μειώθηκε κατά 1,4% εν όψει της ΑΜΚ. Απώλειες κατά 0,5% εμφάνισαν, τέλος, οι μετοχές των Σαράντης, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy σημείωσε κέρδη κατά 3% και τα 2,78 ευρώ, με τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης να έπεται στο +1,9% και τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο +1,5%.

Συνολικά, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 23 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς             

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News