Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή σε ιστορικά χαμηλά διά χειρός ΕΚΤ

Ομόλογα: Επιστροφή σε ιστορικά χαμηλά διά χειρός ΕΚΤ

Το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει η ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους. H αβεβαιότητα στις συνομιλίες για το Brexit και η αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στρέφουν τους επενδυτές προς το καταφύγιο των ευρωπαϊκών ομολόγων, πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.

Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 0,61% έχοντας υποχωρήσει από τις αρχές του έτους περισσότερο από 80 μονάδες βάσης. Η μείωση του κόστους δανεισμού σε ιστορικό ναδίρ ευνοεί τα σχέδι της κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών. Ισχυρή προστασία η «ομπρέλα» της ΕΚΤ, με τις προσδοκίες για ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να προοιωνίζονται αύξηση των τοποθετήσεων σε κρατικό χρέος, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τις ομολογιακές αποδόσεις.

Η αβεβαιότητα για το Brexit, την ώρα που Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν ύστατες προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών και επίτευξη εμπορικής συμφωνίας και η στάση αναμονής εν όψει ΕΚΤ ευνοούν τους ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας, στο -0,58%. 

Οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης. «Ακόμη και με τις ήδη υψηλές προσδοκίες, θεωρούμε ότι η σημασία του πακέτου που θα αποκαλύψει η ΕΚΤ την Πέμπτη δεν θα πρέπει να υποτιμάται», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της ING, προβλέποντας διατήρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης και το 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News