Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 11:09
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, αντιστέκεται το Χ.Α.

Αγορές: Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, αντιστέκεται το Χ.Α.

Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για συνέχεια στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας επιστρέφουν στο προσκήνιο. Η πληροφορία του Reuters ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις σε πάνω από δέκα Κινέζους αξιωματούχους για την άσκηση πιέσεων σε βουλευτές της αντιποίτευσης στο Χονγκ Κονγκ περιορίζει την «όρεξη» για ρίσκο.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,82% στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Στο ίδιο ποσοστό υποχωρεί ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είναι στο -1,15%. Παρόμοια η εικόνα και στον Νότο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο και τον ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να υποχωρούν έκαστος περίπου 0,9%.

Πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες για τις βρετανικές μετοχές, με τον FTSE 100 στο -0,32%. Ωστόσο αυτό είναι ένα πολλοίς αποτέλεσμα του σφυροκοπήματος, που δέχεται η στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις υπό τον φόβο ενός no deal στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με τους 27 της κοινότητας και η πτώση αυτή προσφέρει στήριγμα στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων. 

Σε επίπεδο κλάδων τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, με τον δείκτη Stoxx Banks 600 να υποχωρεί 1,7%. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών την ίδια ώρα προσπαθεί να αντισταθεί. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται σε ποσοστό 0,42%. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News