Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 21:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση για τρίτη διαδοχική εβδομάδα – Απώλειες 1%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση για τρίτη διαδοχική εβδομάδα – Απώλειες 1%

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές στην Ευρώπη, ολοκληρώνοντας την τρίτη στη σειρά εβδομάδα απωλειών, καθώς η πτώση της Anglo American παρέσυρε στο «κόκκινο» ολόκληρο τον κλάδο πρώτων υλών. Ωστόσο, η είδηση ότι η Βρετανία χαλαρώνει τους περιορισμούς για τα ταξίδια έδωσε ώθηση στις αεροπορικές και στον κλάδο ξενοδοχείων. 

Η μετοχή της Anglo American βούλιαξε 8,1%, από τη στιγμή που η Morgan Stanley υποβάθμισε τη μετοχή του ομίλου. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επλήγη και από τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, από τη στιγμή που κάποιοι αναλυτές είπαν ότι τον βλέπουν κοντά στο μηδέν στο τρίτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε «βουτιά» 8,1%. 
 
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,9%. Σε εβδομαδιαία βάση ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1%, σημειώνοντας πτώση για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100, που επηρεάζεται τα μέγιστα από το μεταλλευτικό κλάδο, σημείωσε απώλειες επίσης 0,9%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη περιορίστηκε 1%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έχασε 0,98%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,31%.

«Παρότι είναι ελεγχόμενο προς το παρόν, το σημερινό sell off έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δραματικά πισωγυρίσματα για τις μετοχές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς ο πληθωρισμός, ο στασιμοπληθωρισμός, η επιβράδυνση και οι μεταλλάξεις συνθέτουν ένα εκρητικό μείγμα για τις μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ», αναφέρει αναλυτής της IG. 

Aναφορικά με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας, αφού έκλεισε με άνοδο 3,4% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενισχύθηκε σήμερα περαιτέρω κατά 1,2%. Ο δείκτες έκλεισε με άνοδο 2,7% στην εβδομάδα, καθοδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των επιμέρων κλάδων του STOXX 600. 

H μετοχή της Wizz Air, της IAG, μητρικού ομίλου της British Airways και της InterContinental Hotels ενισχύθηκαν όλες από 2% έως 5%, από τη στιγμή που η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απλοποιήσει τους κανόνες της για τα διεθνή ταξίδια.
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News