Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Ιστορικό υψηλό για το Dow – Σε πτώση ο Nasdaq

Wall Street: Ιστορικό υψηλό για το Dow – Σε πτώση ο Nasdaq

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones, με τη Wall Street να ανακάμπτει χάρη στα εντυπωσιακά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τη διάχυτη αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Dow έκλεισε με άνοδο 97 μονάδων ή 0,29% στο ιστορικό υψηλό των 34.230,34 μονάδων, αφού στην αρχή της συνεδρίασης βρισκόταν στο «κόκκινο». Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,07%, καλύπτοντας τις αρχικές του απώλειες. Ωστόσο, ο Nasdaq δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του, περνώντας σε αρνητικό έδαφος για να κλείσει τη συνεδρίαση με απώλειες 0,37%. Oι μετοχές των Facebook, Amazon.com και Alphabet κινήθηκαν στο «κόκκινο». 

Οι μετοχές τεχνολογίες σημείωσαν έντονες ρευστοποιήσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης, όταν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξηθούν για να αποφευχθεί μία υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας. 

Aξιοσημείωτη η άνοδος 3,4% της μετοχής της General Motors από τη στιγμή που η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Σε άνοδο και οι μετοχές από τον χώρο εμπορευμάτων, με τους δείκτες SPDR για την Ενέργεια και τις Πρώτες Υλες να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Οι Chevron, Dow και Caterpillar ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι «νικητές» του Dow Jones, ενώ κέρδη άνω του 5% σημείωσε και η ConocoPhillips εν μέρει χάρη στην επενδυτική αναβάθμιση της μετοχής της από τη Bank of America. 

Καταλύτης για την άνοδο του κλάδου ενέργειας και πρώτων υλών ήταν οι τιμές πετρελαίου, με το brent να φθάνει μία ανάσα από το επίπεδο των 70 δολαρίων, χάρη στη μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ.  

Η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ξυλείας και του αραβοσίτου, πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις και καθιστά πιο ελκυστικές τις κυκλικές μετοχές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αντριου Σμιθ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Delos Capital Advisors. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, μετά την είδηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του Covid-19, καθώς οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μετοχή της Moderna υποχώρησε περισσότερο από 5%, ενώ της Pfizer 0,3%. Σε πτώση και οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας και real estate. 

H μετοχή της εταιερίας ηλεκτρικών διαδρόμων Peloton Interactive υποχώρησε σε χαμηλό επταμήνου, μετά την ανακοίνωση ότι υπήρξαν τραυματισμοί και ένας θάνατος παιδιού από ατύχημα με τους διαδρόμους της. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ 742.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ADP, τα οποία ωστόσο ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης της Markit για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 64,7 έναντι προβλέψεων για 63,3. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News