Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 13:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια διατήρησης των 730 μονάδων

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια διατήρησης των 730 μονάδων

Να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 730 μονάδων προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το πρωί προσπαθεί να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων, έχοντας ως σύμμαχο συγκεκριμένους τίτλους. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,42% και διαμορφώνεται στις 733,50 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 740 μονάδες και χαμηλό τις 730 μονάδες. 

Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης χάνει περίπου τρεις μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν διακινηθεί σχεδόν 19 εκατομμύρια τεμμάχια. 

Ο -πάντα εμπροσθοβαρής- τραπεζικός κλάδος εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις, καθώς ενισχύεται κατά 0,26% στις 401,90 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση κατά κύριο λόγο από το +5,30% της Attica Bank. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει άνοδο κατά 0,86% και της Alpha Bank κατά 0,62%. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Eurobank και Τρ. Πειραιώς εμφανίζουν ανεπαίσθητες μεταβολές (-0,18% και -0,36%, αντίστοιχα).

Πιέσεις στη Viohalco, κέρδη στον ΑΔΜΗΕ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε συνεχείς αψιμαχίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι υψηλές πιέσεις στη μετοχή της Viohalco, καθώς και τα αξιοσημείωτα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Aegean.

Ειδικότερα, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 5,82%, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια στη γαλλική Nexans. Μάλιστα, απώλειες άνω του 8% καταγράφει και η μετοχή της θυγατρικής Cenergy. Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά 2%, λόγω της προγραμματισμένης διαγραφής από τον βασικό δείκτη του MSCI, στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων αλλαγών. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών καταγράφει άνοδο κατά 4,50%, χάρη στις θετικές εξελίξεις που προμηνύονται στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Άλλωστε, οι σχετικές διεργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Aegean σημειώνει κέρδη της τάξης του 3,80%, μετά την πρόσφατη συμφωνία για την ενεργοποίηση ενός πακέτου βοήθειας, με τη συμμετοχή τόσο του κράτους όσο και των ιδιωτών μετοχών. 

Κέρδη – ρεκόρ για τον Νοέμβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία του Νοεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών, αγγίζοντας το εντυπωσιακό 30%. Μάλιστα, το comeback της ελληνικής αγοράς δεν θα μπορούσε να καταστεί πραγματικότητα, χωρίς την ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος μέσα σε λιγότερες από 30 ημερολογιακές ημέρες κατάφερε να φθάσει από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου) στο ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News