Business & Finance Παρασκευή 30/10/2020, 13:10 ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
BUSINESS & FINANCE

Ο Οκτώβριος των μεγάλων κραχ

Ο Οκτώβριος των μεγάλων κραχ

Ακόμη και σε περιόδους που οι επενδυτές δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και lockdown, που «παγώνουν» την οικονομική δραστηριότητα, η καθίζηση των δεικτών τον Οκτώβριο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ίσως η αγορά να επηρεάζεται και ψυχολογικά από τα ιστορικά δεδομένα. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα κραχ της χρηματιστηριακής ιστορίας ήρθαν μήνα Οκτώβριο. 

Ο «Πανικός του 1907» άρχισε στις 21 Οκτωβρίου, με τις μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα καθώς μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, η Khickerbocker Trust Company, ερχόταν αντιμέτωπη με μαζικές εκροές καταθέσεων. Κατέρρευσε μία ημέρα αργότερα. 

Το 1929 στις 29 Οκτωβρίου ο Dow Jones έκανε βουτιά 11%, στη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης σε διψήφιο ποσοστό. Οι επενδυτές ξεπούλησαν 16.410.030 μετοχές σε συνθήκες πανικού. Ήταν η πρώτη ημέρα της μαύρης περιόδου που έμεινε γνωστή ως η Μεγάλη Σύνθλιψη (Great Depression). Ο Έλιοτ Μπελ έγραφε στο ρεπορτάζ του στους New York Times: «Ομάδες ανδρών στέκονταν πάνω από τις ταινίες, που ξεδιπλώνονταν με τις τιμές των μετοχών. Και καθώς οι ταινίες μάκραιναν φτάνοντας στα πόδια τους, οι περιουσίες τους συρρικνώνονταν». Το σοκ ήταν ισχυρότατο. Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος Χούβερ διαβεβαίωνε πως η οικονομία «στέκεται σε γερές βάσεις». 

Η χειρότερη με διαφορά ημέρα στην ιστορία της Wall Street ήταν η 19η Οκτωβρίου του 1987. Ο Dow Jones έχασε 508 μονάδες ή το 22,6% της αξίας του. Η αγορά είχε χάσει 1.000 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Αυγούστου και όλοι περίμεναν να δουν την οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση. Η άμεση και αποφασιστική αντίδραση της Federal Reserve ανέτρεψε τις δυσοίωνες προβλέψεις. Έως το 1989 η αγορά είχε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος. 

Φέτος ο Οκτώβριος στο μεγαλύτερο διάστημά του έβλεπε τους επενδυτές να στέκονται κόντρα στα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα και τις προειδοποιήσεις ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ βραδύτερη των αρχικών προσδοκιών με ορισμένες οικονομίες να μην αποφεύγουν τη διπλή βουτιά.

Την τελευταία εβδομάδα ωστόσο, καθώς γινόταν φανερό ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού θα πολλαπλασιαστούν, η διόρθωση ήταν αναπόφευκτη. Ήδη την τελευταία εβδομάδα ο Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 5,9%, ενώ μεγαλύτερες του 6% είναι οι απώλειες και για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Σύμφωνα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή του Yale, Ρόμπερτ Σίλερ, σήμερα εξαιτίας της κρίσης του νέου κορωνοϊού αλλά και ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου οι φόβοι των επενδυτών για ένα μεγάλο κραχ, ανάλογο με εκείνο του 1987, έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαείες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένα νέο κραχ βρίσκεται όντως προ των πυλών, αλλά σίγουρα χτυπάει καμπανάκι για προσεχτικές κινήσεις. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News