Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 19:49
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε καθοδική πορεία συνέχισαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε καθοδική πορεία συνέχισαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση συνεχισαν χθες οι αποδοσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, εν μέσω αβεβαιότητας για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη, τη στιγμή που τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από την τελευταία συνεδρίασή της έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της είναι έτοιμοι να μειώσουν τις αγορές ομολόγων τους, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές ομολόγων της τον προηγούμενο μήνα προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού. Πηγές ωστόσο ανέφεραν στο Reuters ότι τα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ, οι διαμορφωτές πολιτικής της που τάσσονται υπέρ της πιο αυστηρής πολιτικής, εμφανίστηκαν άκρως διστακτικά στην αύξηση των αγορών με ορισμένους μάλιστα να θεωρούν τις αυξανόμενες αποδόσεις ως ένα εν δυνάμει σημάδι οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν ότι κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ ζήτησαν μικρότερη αύξηση στις αγορές ομολόγων και τελικά συμφώνησαν στην αύξησή τους στο δεύτερο τρίμηνο, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε χες ότι το πρόγραμμα των 1,85 τρισ.ευρώ ενδεχομένως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου και ότι θα αυξάνεται ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ έλαβαν χώρα τη στιγμή που οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τον Φεβρουάριο, καθώς το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών ανέβηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για ταχύτερη άνοδο των τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες. 

Τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια. Το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία υποχώρησε περίπου 4 μονάδες βάσης, στο 0,66%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κοντά στις 100 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,81% με το spread στις 116 μονάδες βάσης. Ιδιαίτερα αυξημένος ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 272 εκατ.ευρώ, ισόποσα κατανεμημένος σε ολόκληρη την καμπύλη των ελληνικών αποδόσεων. 

Σε καθοδική πορεία συνέχισαν οι αποδόσεις του ευρώ-1

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 1,7 μονάδες βάσης, στο -0,35%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν στο 1,63%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου στατιστικά για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News