Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 20:05
ΟΜΟΛΟΓΑ

ΕΚΤ: Αύξησε τις αγορές ομολόγων της κατά 22,7% το Μάρτιο

ΕΚΤ: Αύξησε τις αγορές ομολόγων της κατά 22,7% το Μάρτιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιτάχυνε τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (ΡΕΡΡ) κατά 22,7% το Μάρτιο, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στη διάρκεια των παραμονών του Πάσχα των Καθολικών, με τη Γερμανία να είναι η μεγαλύτερη ωφελημένη των μέτρων στήριξης.

Αναλυτικότερα, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 73,5 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ το προηγούμενο μήνα, αν και την εβδομάδα έως τις 2 Απριλίου, οι αγορές μειώθηκαν κατά το ήμισυ συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στα 10,6 δισ.ευρώ – κυρίως λόγω της περιορισμένης δραστηριότητας στην αγορά λόγω Πάσχα Καθολικών.

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα είχαν το «μερίδιο του λέοντος» στις αγορές της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, φθάνοντας τα 44,8 δισ.ευρώ, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΡΕΡΡ όσο και του κανονικού προγράμματος αγορών της ΕΚΤ. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο της κανονικής προσφοράς, ύψους 21 δισ.ευρώ, σε κρατικό χρέος το συγκεκριμένο διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UniCredit.  

Αρχικά, η ΕΚΤ είχε εστιάσει τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP σε Ιταλία και Ισπανία, δύο από τις χειρότερα πληγείσες χώρες της Ευρωζώνης στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την Ανοιξη του 2020. 

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα αυξήσει τον όγκο των αγορών της προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιός ακριβώς είναι ο στόχος των αγορών. Πηγές πάντως που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν ότι οι αγορές δεν πρόκειται να φθάσουν τα 100 δισ.ευρώ το μήνα που έκανε η ΕΚΤ την Ανοιξη του 2020 και ότι θα είναι κατά πολύ κατώτερες των 60 δισ.ευρώ που αγόρασε τον Φεβρουάριο. 

Πηγή: REUTERS

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News