Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 19:54
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε αποκλιμάκωση η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε αποκλιμάκωση η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε καθοδική πορεία επέστρεψαν σήμερα οι αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να βρίσκουν μία ισορροπία ανάμεσα στις ανησυχίες από τον αντίκτυπο των νέων lockdowns και τις καθησυχαστικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής. 

Αφού παρέμειναν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης χωρίς κατεύθυνση, προς το τέλος οι τιμές των κρατικών ομολόγων σημείωσαν σταδιακή άνοδο.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,82% με το spread στις 114 μονάδες βάσης, ενώ και η παλαιά 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 0,70%. Στο πενταετές ωστόσο, το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 0,06%.

Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 285 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 96 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία και τα 46 εκατ.ευρώ στην παλαιά 10ετία. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περίπου τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,32%, αφού στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 30 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2019. 

Ο επικεφαλής οικονονομλόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, προσπάθησε να καθησυχάσει την αγορά λέγοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που σημείωσε νέα αύξηση το Μάρτιο, αποδίδειται σε προσωρινούς παράγοντες καθώς τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης παραμένουν εξασθενημένα, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις για ανάκαμψη 4% της Ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο λόγω της αναζωπύρωσης του ιού. 

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες γενικευμένα περιοριστικά μέτρα για ολόκληρη την χώρα αρχής γινομένης από το Σάββατο. Ωστόσο, η είδηση αυτή αντισταθμίστηκε από τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg κάλεσε τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας στο να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού. 

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη μπορεί να έδειξαν την ταχύτερη αύξηση της δραστηριότητας για το μήνα Μάρτιο απο τον Ιούνιο του 1997, όμως οι διακοπές στην αλυσίδα προσφοράς και τα νέα lockdowns σημαίνουν ότι μπορεί σύντομα να κόψει και πάλι ταχύτητα.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News