Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 20:03
ΟΜΟΛΟΓΑ

«Ανάσα» για τις αποδόσεις του ευρώ, παρά την αύξηση του πληθωρισμού

«Ανάσα» για τις αποδόσεις του ευρώ, παρά την αύξηση του πληθωρισμού

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις χθεσινές νέες ρευστοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να αυξάνεται το Μάρτιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο -0,29%, αφού όμως ολόκληρο το μήνα ενισχύθηκε περίπου 30 μονάδες βάσης. Στο πρώτο τρίμηνο, γνώρισε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, με άνοδο επίσης 30 μονάδων βάσης.

Ελαφρώς καλύτερα και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει στο 0,86%, υποχωρώντας τρεις μονάδες βάσης, με το spread στις 115 μονάδες βάσης και την απόδοση του πενταετούς στο 0,07%, με πτώση δύο μονάδων βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 155 εκατ.ευρώ.  

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,66% με πτώση τριών μονάδων βάσης.   

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κομισιόν, σε μία ακόμη ανοδική κίνηση, που αν και προσωρινή όπως εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές κοντά στο στόχο της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,3% από 0,9% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προσδοκίες αναλυτών του Reuters. Ωστόσο, εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και ενέργειας, που παρουσιάζει μικρότερη μεταβλητότητα και τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1%.

Τα στοιχεία δεν πυροδότησαν νέο γύρο ρευστοποιήσεων καθότι είχαν προηγηθεί την Τρίτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που ξεπέρασε το Μάρτιο το στόχο της ΕΚΤ. 

«Με τους μισθούς να παραμένουν χαμηλοί, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης να ωχριούν σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάπτυξης πολύ κατώτερες συγκριτικά με την Αμερική, η υπερθέρμανση της Ευρωζώνης σίγουρα δεν αποτελεί ζήτημα αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο οικονομολόγος Μπερτ Κόλιζν της ING. O ίδιος θεωρεί την αύξηση του πληθωρισμού προσωρινή και την αποδίδει στο υψηλότερο κόστος ενέργειας, τη λήξη του μέτρου άρσης του ΦΠΑ στη Γερμανία και στις αλλαγές υπολογισμού του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η ΕΚΤ θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις όταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες επαναλειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού και ο πληθωρισμός αυξηθεί περαιτέρω, συνεχίζει ο αναλυτής. «Για την ΕΚΤ που δυσκολεύεται να γίνεται πιο σαφής ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στις αυξανόμενες αποδόσεις, θα πρέπει να περιμένουμε ένα καυτό καλοκαίρι», σημειώνει επίσης ο αναλυτής. Η πρόεδορς της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στους επενδυτές που πιέζουν ανοδικά το κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι «μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν».  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News