Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο Μαρτίου με απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Κλείσιμο Μαρτίου με απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Το θετικό μομέντουμ από την αρχή της εβδομάδας δεν διατηρήθηκε και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά και για το α΄ τρίμηνο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι από το πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων τα μηνύματα ήταν ελπιδοφόρα, οι επενδυτές σήμερα προέβησαν σε ρευστοποιήσεις, μια κίνηση που συνηθίζεται στο κλείσιμο των τριμήνων, κυρίως από τους θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο έτρεξε με ρυθμό 0,9% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια. 

Στη Γερμανία από την άλλη, βελτίωση καταγράφηκε στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο, καθώς οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 8.000, από 36.000 τον Φεβρουάριο κι ενώ η μεγαλύτερη οικονομία υποφέρει εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, που είναι από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη. 

Τα στοιχεία αυτά δεν φάνηκαν να συγκινούν τους επενδυτές, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 να υποχωρήσει κατά 0,24% στις 429,60 μονάδες και να απομακρυνθεί από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ των 433,90 μονάδων που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου πέρυσι. 

Οι κυριότεροι κλάδοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με μικτά πρόσημα, με τον κλάδο της υγείας (-1,06%) όπως και χθες έτσι και σήμερα να είναι από τους κλάδους με τις περισσότερες απώλειες. Με πτώση 0,83% έκλεισε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, ενώ στην αντίθετη «όχθη» βρέθηκε αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (+0,98%) και ο τεχνολογικός (+0,62%).

Ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητος, παραμένοντας στο ιστορικό του υψηλό ρεκόρ στις 15.008,34 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,34%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ κατάφερε έστω και οριακά να αποφύγει τις απώλειες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,05%. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις όμως δέχθηκε το χρηματιστήριο του Λονδίνου χάνοντας 0,86%, καθώς το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της εταιρείας διανομής γευμάτων Deliveroo ήταν πλήρως αποτυχημένο, με τη μετοχή της να κλείνει πραγματοποιώντας «βουτιά» 26,29%.  

Στη Wall Street από την άλλη πνέει άνεμος αισιοδοξίας, καθώς άπαντες περιμένουν τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με τα σχέδια αναμόρφωσης των υποδομών το κόστος των οποίων αναμένεται να φθάσει έως τα 4 τρισ. δολάρια. 

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones κινείται οριακά άνω του μηδενός, ο S&P 500 καταβάλει προσπάθειες να ξεπεράσει το +0,80%, με τον Nasdaq να έχει βάλει «πλώρη» για το +2%. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News