Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 19:05
ΑΓΟΡΕΣ

Το σημερινό ράλι του δολαρίου βυθίζει τα υπόλοιπα νομίσματα

Το σημερινό ράλι του δολαρίου βυθίζει τα υπόλοιπα νομίσματα

Το παράγγελμα για μαζική άτακτη υποχώρηση των νομισμάτων ιδιαίτερα εκείνων των αναδυόμενων οικονομιών, έχει δώσει η σημερινή αναρρίχηση του αμερικανικού δολαρίου σε υψηλό δυόμιση μηνών. 

Η «άρνηση» των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων να κατέλθουν από τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, έχει αναδείξει μια διάθεση από πλευράς επενδυτών να περιορίσουν την έκθεσή τους στα περιουσιακά στοιχεία που εμπεριέχουν ρίσκο. 

Υπό αυτό το πλαίσιο σήμερα έχουν στραφεί στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο είναι το νόμισμα το οποίο θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο από τους επενδυτές. 

Αποτέλεσμα ο δείκτης του δολαρίου έναντι μιας ομάδας έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων να έχει αναρριχηθεί σε υψηλό δυόμιση μηνών και να έχει οδηγήσει σχεδόν όλα τα νομίσματα σε απώλειες. 

Αυτά που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις είναι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τον δείκτη που μετρά όλα τα νομίσματα των προαναφερόμενων αγορών να κατρακυλάει σε χαμηλό ενός έτους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με απώλειες της τάξεως του 0,8%.

Το νόμισμα που σήμερα στην κυριολεξία υποφέρει είναι η τουρκική λίρα έχοντας υποχωρήσει σήμερα 2,57% με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να έχει διαπραγματεύεται στο 7,7240 το χαμηλότερο επίπεδο για το 2021. 

Το κινεζικό γιουάν επίσης είχε μια άσχημη ημέρα, καθώς με τις απώλειες 0,4%, πέρασε σε αρνητικό έδαφος για το 20221.

Έντονες πιέσεις δέχεται και το ρούβλι, το οποίο σήμερα ενισχυόταν παίρνοντας ώθηση από το ράλι των τιμών του πετρελαίου (η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ορυκτό καύσιμο), ωστόσο μόλις οι τιμές πέρασαν σε αρνητικό έδαφος ακολούθησε και το ρωσικό νόμισμα. Υποχώρηση άνω του 1% καταγράφουν τόσο το ρεάλ της Βραζιλίας, όσο και το πέσο της Αργεντινής.

Τέλος κέρδη περί του 0,50% σημειώνει το δολάριο, έναντι του ευρώ, της στερλίνας, του γιεν και του ελβετικού φράγκου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News