Business & Finance Κυριακή 21/02/2021, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιος κλάδος στην Ασία από νικητής το 2020, μετατράπηκε σε χαμένο το 2021

Ποιος κλάδος στην Ασία από νικητής το 2020, μετατράπηκε σε χαμένο το 2021

Το 2021 στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο αδιαμφισβήτητος νικητής αναδεικνύεται αυτός της τεχνολογίας, με τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών στα χρηματιστηριακά ταμπλό να κινούνται ως επί τω πλείστον ανοδικά από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς.

Όπως και σε Ευρώπη και ΗΠΑ ο τεχνολογικός κλάδος στην Ασία επιδίδεται σε υψηλές πτήσεις, εν αντιθέσει με τον κλάδο, ο οποίος το 2020 ήταν εκ των νικητών για την περυσινή χρονιά: τον κλάδο της υγείας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, στον ευρύτερο δείκτη MSCI All Country ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές 49 αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), ο υγειονομικός κλάδος έχει βάλει πλώρη τον Φεβρουάριο να τον ολοκληρώσει με αρνητικό πρόσημο, που θα είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας και το χειρότερο πτωτικό σερί σε διάστημα τριών χρόνων.

Ποιος κλάδος στην Ασία από νικητής το 2020, μετατράπηκε σε χαμένο το 2021-1

Οι προσδοκίες για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, έχει δώσει το έναυσμα στους επενδυτές να αποτραβηχτούν από τους αμυντικούς κλάδους (κλάδοι που δεν ακολουθούν την πορεία της οικονομίας), οι οποίο ήταν αν μη τι άλλο ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ήταν και ο υγειονομικός με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πέρυσι. Φέτος όμως κλάδοι όπως ο ενεργειακός και ο χρηματοπιστωτικός κατάφεραν να αναστρέψουν τη ζοφερή τους περυσινή εικόνα, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αντίστοιχα.

«Στις αγορές αντικατοπτρίζονται οι προσδοκίες για χαλάρωση των lockdowns και για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και είναι αυτές οι προσδοκίες που στηρίζουν τους κυκλικούς κλάδους», αναφέρει ο Κέραν Κάντλερ, επικεφαλής έρευνας για τις μετοχές της Ασίας στην Union Bancaire Privee.

Από την άλλη σύμφωνα με τον ίδιο οι μεγάλες αποτιμήσεις είναι επίσης ανησυχητικές. Ο δείκτης του υγειονομικού κλάδου διαπραγματεύεται μόλις κάτω από 30 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών -το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των κλάδων-, όταν το σημείο αναφοράς είναι 18 φορές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Ένας άλλος λόγος για την αλλαγή του σκηνικού στα ασιατικά χρηματιστήρια, είναι η φρενίτιδα των μικροεπενδυτών σε αγορές όπως της Νότιας Κορέας, η οποία ατόνησε. Η μετοχή της Shin Poong Pharmaceutical, μιας εταιρείας που αναπτύσσει θεραπεία κατά της Covid-19, έχει υποχωρήσει 36% φέτος, μετά την εκτόξευση1.600% το 2020 (πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο Gamestop). Η μετοχή της Celltrion Pharm, εταιρείας που επικεντρώθηκε στο εμβόλιο, έχει κάνει βουτιά 32%, μετά τα περυσινά κέρδη πέραν του 500%.

«Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της χρηματιστηριακής αγοράς της Νότιας Κορέας είναι ότι οι μικροεπενδυτές συμμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση των μετοχών, με έντονη όμως τη συμπεριφορά αγέλης», υπογραμμίζει ο Σέο Σανγκ-Γιανγκ ο Seo Sang-Young, στρατηγικός αναλυτής στην Kiwoom Securities. «Εκτός αν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε φάρμακα ή βελτιώσεις στα κέρδη, οι μετοχές των φαρμακευτικών τείνουν να επιστρέφουν στο σημείο που βρίσκονταν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News