ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Ανάκαμψη για τις αγορές τον Μάιο – Δεν ακολούθησε το ΧΑ

Deutsche Bank: Ανάκαμψη για τις αγορές τον Μάιο – Δεν ακολούθησε το ΧΑ

Με απώλειες 1% έκλεισε ο Μάιος για τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου, καθώς η Αθήνα δεν ακολούθησε το θετικό κλίμα που επικράτησε στα χρηματιστήρια διεθνώς, σε έναν μήνα όπου τόσο ο αμερικανικός S&P 500 όσο και ο ευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι αγορές έλαβαν ώθηση από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που ενισχύει τις ελπίδες ότι μια ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας είναι ακόμα πιθανή.

Έτσι, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν, έπειτα από τις απώλειες του Απριλίου, με τον S&P 500 να κερδίζει 5%, τον STOXX 600 να ενισχύεται κατά 3,5% και τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει τον Μάιο με άνοδο 0,2%. Οι τεχνολογικές μετοχές υπερ-απέδωσαν, με το  Magnificent 7 να ενισχύεται κατά 9,1%.

Deutsche Bank: Ανάκαμψη για τις αγορές τον Μάιο – Δεν ακολούθησε το ΧΑ-1

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν μεν έδαφος προς το τέλος του μήνα, όμως έδωσαν συνολικές αποδόσεις 1,5%, λαμβάνοντας ώθηση από τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας είναι απίθανο να αποτελεί αύξηση επιτοκίων.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και η ισχυρότερη ανάπτυξη ενισχύουν τα σενάρια ενός πιο σταδιακού κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η αγορά έκλεισε με συνολικές αποδόσεις -0,1%.

Συνολικά, οι αγορές δυσκολεύτηκαν προς τα τέλη του μήνα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυτός ήταν πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί νέο selloff στα κρατικά ομόλογα αρκετών χωρών. Μάλιστα, στην Ιαπωνία σημειώθηκε ένα σημαντικό ορόσημο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κλείνει πάνω από 1% για πρώτη φορά από το 2012.

Η γεωπολιτική κατάσταση ήταν πιο ήρεμη τον Μάιο, τονίζει η Deutsche Bank, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου. Το μπρεντ σημείωσε πτώση 7,1%.

Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν, πάντως, ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη για τη χρονιά, με αποδόσεις 11,4% από τις αρχές του έτους.  

Deutsche Bank: Ανάκαμψη για τις αγορές τον Μάιο – Δεν ακολούθησε το ΧΑ-2

Διαβάστε επίσης: 

ABN Amro: Θα φτάσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ; Το στοίχημα της παραγωγικότητας

UBS: Τι σημαίνει η μείωση επιτοκίων για τις αγορές – Πώς να επενδύσετε

BofA: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές αγορές – Βλέπει πτώση 15%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News