Business & Finance Δευτέρα 6/05/2024, 10:33
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν τη Δευτέρα, αφού τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αύξησαν τις πιθανότητες για δύο μειώσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve εντός του 2024.

Παράλληλα, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων έφτασε σε χαμηλό 1-1/2 μήνα μετά την επιβεβαίωση της αξιολόγησης του ιταλικού χρέους από τον οίκο Fitch.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 1,5 μονάδα βάσης (bps) στο 2,49%.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 3,76% και η διαφορά μεταξύ της ιταλικής και της γερμανικής 10ετούς απόδοσης -ένας δείκτης του ασφαλίστρου κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ομόλογα των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης- διαμορφώθηκε στις 130 μονάδες βάσης αφού έφτασε τις 122,60 μ.β, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και των γερμανικών Bund -ένας δείκτης της αναμενόμενης απόκλισης της πολιτικής πορείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed- περιορίστηκε στις 200 μ.β.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν περίπου 75 μ.β. για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024 και 47 μ.β. για τη Fed, γεγονός που συνεπάγεται μία μείωση κατά 25 μ.β. και 90% πιθανότητα για μία επιπλέον κίνηση το 2024.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που είναι πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια της ΕΚΤ, μειώθηκε κατά 4 μ.β. στο 2,89%.

Στο 4,4975% μειώθηκε η απόδοση του αμερικανικού10ετούς 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την πτώση τους μετά την έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου της Παρασκευής, η οποία έδειξε ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση των μισθοδοτούμενων και απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,4975%. Η απόδοση του 2ετούς ήταν ελαφρώς χαμηλότερη στο 4,8056%.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 175.000 τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας, αριθμός που υπολείπεται της εκτίμησης οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 240.000 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι εκτίμησης που προέβλεπε ότι θα παραμείνει σταθερό στο 3,8%. Η αύξηση των μισθών ήταν επίσης μικρότερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσες μειώσεις επιτοκίων, εάν υπάρξουν, θα πραγματοποιηθούν φέτος και πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλούς επενδυτές να αναμένουν πλέον λιγότερες μειώσεις και όχι πριν από αργότερα μέσα στο έτος. Τα στοιχεία της Παρασκευής για τα εργασιακά θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Federal Reserve να προχωρήσει νωρίτερα σε μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος της Richmond Fed Tom Barkin και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News