Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Με πτώση κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο αύξησης. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και ότι η πρόοδος αποκλιμάκωσης στο στόχο του 2% δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γεγονός που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει μία παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων. 

Σε μία μεγάλη έκπληξη ωστόσο για τις αγορές που βοήθησε στην αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων, η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε, παρασύροντας σε πτώση και την αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού 10ετούς, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,56%.  

Το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 205 μονάδες βάσης. Οι αγορές προεξοφλούν μία μόνο μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος το Νοέμβριο μετά από έξι μειώσεις που περίμεναν στις αρχές του έτους. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,99%. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,87% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 131 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News