Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων – Το βλέμμα στον πληθωρισμό και στην Fed

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων – Το βλέμμα στον πληθωρισμό και στην Fed

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα στοιχεία σε Γερμανία και Ισπανία που έδειξαν μικρή κλιμάκωση του πληθωρισμού για τον Απρίλιο δεν πρόκειται να αποτρέψουν την ΕΚΤ από μία μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμενουν επίσης οι επενδυτές τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία αυξήθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο. Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν στο 2,4% από 2,3% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ στην Ισπανία διαμορφώθηκαν στο 3,4% από 3,3%. 

Τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τρίτη και τα οποία αναμένεται να δέιξουν ότι ο πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος στο 2,4% όπως ακριβώς και το Μάρτιο. 

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης και τον τόνο από τη συνεδρίαση της Fed ο οποίος ενδεχομένως να καθορίσει και την πορεία της ΕΚΤ για μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένου ότι η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώθα συνεχίσει να ακολουθεί την αντίστοιχη στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών 10ετών διευρύνθηκε ελαφρώς στις 210 μονάδες βάσης, χαμηλότερα ωστόσο από τις 220 που είχε αγγίξει στα μέσα Απριλίου και ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περίπου έξι μονάδες βάσης, στο 2,52%. 

Από την ευρωπεριφέρεια, στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,29%, αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να παραμείνει στην εξουσία, παρότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσει μετά τις φημολογίες για σκάνδαλο που σχετίζεται με δραστηριότητες της συζύγου του. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,81% με πτώση οκτώ μονάδων βάσης. 

Αντίστοιχη η τάση και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,53% και με το spread να επιστρέφει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, στις 99. Η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 3,05%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 116 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 106 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News