Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος στις αποδόσεις – Σύγχυση για τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο

Ομόλογα: Άνοδος στις αποδόσεις – Σύγχυση για τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τις αγορές να προσπαθούν να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στην απόφαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων. Το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα Απριλίου στην Ευρωζώνη ήταν ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου απομάκρυναν κάποιες από τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Η ΕΚΤ έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο, όμως βρίθουν οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και ότι η μείωση του Ιουνίου δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδευθεί και από άλλες μειώσεις.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,58%, ενώ στη διετία ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,03%. Το κόστος της γερμανικής 10ετίας έχει ενισχυθεί 26 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Σεπτέμβριο, ενώ στη διετία έχει ενισχυθεί περίπου 20 μονάδες βάσης, γεγονός που αντανακλά την όρεξη των επενδυτών για πιο βραχυπρόθεσμο χρέος, καθώς πλησιάζει η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

«Ο Νάγκελ υποβαθμίζει την ιδέα διαδοχικών επιτοκιακών μειώσεων. Κάποιοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν κάνει λόγο για τρεις ή τέσσερις μειώσεις επιτοκίων, με τον Πιέρ Βουνς του Βελγίου να θεωρεί πιθανές μόνο δύο και τον Σεντέντο της Πορτογαλίας να προτείνει περισσότερες από τέσσερις για φέτος», αναφέρει ο οικονομολόγος της Nomura, Andrzej Szczepaniak.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 14 μονάδες βάσης, στο 3,95% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται κοντά στις 136 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,51%, παρότι ενδοσυνεδριακά ξέφυγε έως το 3,59%, ενώ στην πενταετία ξέφυγε στο 3,13%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News