Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων στη συνεδρίαση, άνοδος στην εβδομάδα

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων στη συνεδρίαση, άνοδος στην εβδομάδα

Ανοδικά κινήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, για δεύτερο διαδοχικό πενθήμερο, καθώς αρχίζουν να περιορίζονται οι προσδοκίες ως προς το μέγεθος των επιτοκιακών μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος, μετά τα θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,61%, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των πιέσεων. Ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης. 

Οι ανησυχίες των επενδυτών προήλθαν από τα στοιχεία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία απομακρύνουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο. 

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν τώρα ότι θα ήταν δύσκολο για την ΕΚΤ να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια όσο η Fed τα κρατά σταθερά εξαιτίας του αντίκτυπου στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. 

Η απόδοση μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών 10ετών περιορίστηκε πάντως στις 207 μονάδες βάσης από τις 220 στα μέσα Απριλίου που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019. 

Η προσοχή πάντως της αγοράς στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα δώσει κανένα σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης, στο 3,89% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 130 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετίας «μάζεψε» στο 3,44%, ενώ στην πενταετία παραμένει οριακά πάνω από το 3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News