Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό πέντε μηνών οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε υψηλό πέντε μηνών οι αποδόσεις του ευρώ

Σε υψηλό πέντε μηνών εκτινάχθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενισχύοντας τα στοιχήματα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το Σεπτέμβριο. 

Παρότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν κατώτερος του αναμενομένου, κατά 1,6% έναντι πρόβλεψης 2,4% και της ανάπτυξης του 3,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών αγαθών, εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, εκτινάχθηκε στο 3,7% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι προσδοκιών για 3,4%. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,63%, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο. 

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου διαμορφούμενη στο 5,71% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει, εκτός απροόπτου, σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όμως το θέμα συζήτησης είναι τι μέλλει γενέσθαι εφεξής. Θεωρητικά, η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει τον κύκλο μείωσης πριν από την Fed, όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει σε πολλαπλές μειώσεις προτού αρχίσει η Fed», αναφέρει ο Νάθαν Θόφτ, επικεφαλής επενδύσεων της Manulife. O ίδιος προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να κινούνται σύμφωνα με τα αμερικανικά και θα επηρεάζονται από τις προσδοκίες για τις κινήσεις της Fed. 

Oι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στην Ισπανία, αφότου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι σκοπεύει να απέχει από τα καθήκοντά του για λίγες ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει μετά την έρευνα για διαφθορά με επίκεντρο επιχειρήσεις της συζύγου του. 

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,44%. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 4%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 136 μονάδες βάσης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,68% και με το spread στις 105 μονάδες βάσης. Η απόδοση στην πενταετία κινήθηκε στο 3,18%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News