Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 17:03
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Φοβίζει ο στασιμοπληθωρισμός – Βουτιά για τη Meta

Wall Street: Φοβίζει ο στασιμοπληθωρισμός – Βουτιά για τη Meta

Κλυδωνισμούς προκάλεσαν στη Wall Street τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ακριβώς αυτό που οι χρηματιστές δεν ήθελαν να ακούσουν: σημαντική επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι μετοχές δέχονται πλήγμα σε όλους τους δείκτες, με τον S&P 500 να επεκτείνει την πτώση του Απριλίου, καθώς τα στοιχεία τροφοδότησαν την ανησυχία για τον «στασιμοπληθωρισμό», ενώ προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με τους traders να μεταθέτουν πλέον την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, την ανιούσια έχουν πάρει οι αποδόσεις των ομολόγων με αυτές των 2ετών ομολόγων να εκτοξεύονται στο 5%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων προέβλεπαν πτώση στο 2,4%.

Παράλληλα, κακά είναι και τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού με τον δομικό δείκτη τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης – τον προτιμώμενο δείκτη της Fed- να αυξανεται στο 3,7%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να κυμανθεί στο 3,4%.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (207.000, δηλαδή 5.000 λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα), σε μια νέα ένδειξη ότι διατηρείται ισχυρή η αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 1,66% ή 638 μονάδες στις 37.822,71 μονάδες, ο ευρύτερος S&P χάνει 1,46% στις 4.997,36 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει βουτιά 1,99% στις 15.400,11  μονάδες.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Meta διολισθαίνει κατά 14% σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών, αφού η μητρική εταιρεία του Facebook προέβλεψε ασθενέστερα του αναμενόμενου έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο λόγω των υψηλότερων δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. 

Η Microsoft και η Alphabet πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News