Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Γεν Ιαπωνίας: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 έναντι του δολαρίου

Γεν Ιαπωνίας: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 έναντι του δολαρίου

Το γιέν βούλιαξε σήμερα Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο του 1990, με τις αγορές να βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό επιφυλακής για τυχόν παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές για τη στήριξη του γιέν. 

Η υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που μία σειρά από ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό έδωσαν ώθηση στο δολάριο σε υψηλό πέντε μηνών και επανέφεραν στο προσκήνιο τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η διολίσθηση του γιέν έναντι του δολαρίου έχει επίσης αναζωπυρώσει τις φωνές που κάνουν λόγο για παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος από τις ιαπωνικές νομισματικές και οικονομικές αρχές. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι και άλλοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν δηλώσει ότι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και θα ανταποκριθούν εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Το θέμα της ισχυροποίησης του δολαρίου συζητήθηκε στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και οι ΗΠΑ μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Μιλώντας στο G7 στην Ουάσιγκτον, ο διοικητής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Καζούο Ουέντα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν η πτώση του γιέν ωθήσει σε μεγάλη άνοδο τον πληθωρισμό, γεγονός που υπογραμμίζει τον πονοκέφαλο που προκαλούν τα εξασθενημένα νομίσματα στους διαμορφωτές πολιτικής. 

Το δολάριο διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα στα 154,82 γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1990. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News