Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ήπια ανοδικά, εν μέσω εικασιών για μείωση των επιτοκίων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ήπια ανοδικά, εν μέσω εικασιών για μείωση των επιτοκίων

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, μετά από συνεχείς διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις σχετικά με μία πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 499,70 μονάδες με άνοδο 0,24%. Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε των κερδών με άνοδο 1,6%, ενώ ο κλάδος πετρελαίου  και φυσικού αερίου υποχώρησε 1,46% μετά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου την Τετάρτη και οι τεχνολογικές μετοχές διαπραγματεύονταν σταθερά στο κόκκινο.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και η easyJet ανακοίνωσε αποτελέσματα υψηλότερα των προσδοκιών. Η Lufthansa έκλεισε την ημέρα με κέρδη άνω του 5%. Η μετοχή της ελβετικής ABB, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 6,26% χάρη στα λειτουργικά κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,45% και έκλεισε στις 17.850,81 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,37% στις 7.877,04 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 8.023,26 μονάδες. Θετικά κινήθηκαν επίσης και ο ισπανικός IBEX-35  (+1,23% στις 10.765 μονάδες) και ο ιταλικός FTSE MIB (+0,75% στις 33.881,50 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ François Villeroy de Galhau δήλωσε στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει να μείνει πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού.

«Το ερώτημα είναι για το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα γίνει στις αρχές Ιουνίου… και εδώ, εκτός από μια μεγάλη έκπληξη, θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια επειδή είμαστε πλέον αρκετά σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Villeroy στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, αφού S&P 500 και Nasdaq Composite κατέγραψαν την Τετάρτη τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τις μετοχές τεχνολογίας να επιβαρύνουν τους δείκτες.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο σε όλους τους τομείς την Πέμπτη, μετά τις μεικτές διακυμάνσεις της Τετάρτης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News