Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι δηλώσεις Γουόλερ έφεραν άνοδο στις αποδόσεις

Ομόλογα: Οι δηλώσεις Γουόλερ έφεραν άνοδο στις αποδόσεις

Σε άνοδο γύρισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, είπε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής της. 

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αύριο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου, ενώ η Γερμανία και η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα. 

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες εκπλήξεις για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αλλάξει ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις περαιτέρω επιτοκιακές μειώσεις της ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,29%, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί και πολύ από τα χαμηλά. Στην Ιταλία όμως, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε πολύ περισσότερο, κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 3,66%.  

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 136 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 3,26% αφού όμως ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε πολύ περισσότερο. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου στο τέταρτο τρίμηνο κατά 3,4% από 3,2%, ενώ οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στις 210.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 23 Μαρτίου. 

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών αυξήθηκαν ωστόσο 28 μονάδες βάσης. Στα τέλη Δεκεμβρίου, είχαν αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο έτους, καθώς οι αγορές είχαν αυξήσει τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης. 

Στις αρχές του 2024 οι επενδυτές περιόρισαν τις αρχικές τους προβλέψεις μετά τα ιδιαίτερα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις μεγάλες προσδοκίες των αγορών. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News