Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Συνεχίστηκε και σήμερα η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δώσουν νέες ενδείξεις για το πότε οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες σκοπεύουν να αρχίσουν τις επιτοκιακές μειώσεις.   

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία δεν πρόκειται να αλλάξουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, ωστόσο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα στοιχήματα για τις επόμενες κινήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε περαιτέρω κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,29%, στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. 

Οι επενδυτές προσπέρασαν γρήγορα τα σημερινά στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γερμανία, καθώς τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για φέτος από την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%. 

Αντίστοιχα, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,2% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, αν και είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 3,3%. Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία για τη Γερμανία και το σύνολο της Ευρωζώνης αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. 

Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,79% με το spread έναντι των γερμανικών σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, στις 50 μονάδες βάσης από 43 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Το έλλειμμα προϋπολογισμού στη Γαλλία διευρύνθηκε πέρυσι περισσότερο του αναμενομένου και αυτό έχει στρέψει το ενδιαφέρον στα υπερβολικά ελλείμματα γενικότερα στην Ε.Ε..

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,62% με το spread στις 130 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,35% με το spread ωστόσο να ανεβαίνει ελαφρώς στις 106 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 2,85%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 98 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News