Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις στη σκιά της Moody’s

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις στη σκιά της Moody’s

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, την ώρα που στις ευρωαγορές παρατηρούνται οριακές μεταβολές με το βλέμμα στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed που θα ανακοινωθεί αύριο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.411,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,71% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται πάνω από τα 24 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,8%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,45%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,74% με την Περαιώς να υποχωρεί πάνω από 1,6%, ενώ κάτω από 1% είναι η πτώση για ΕΤΕ και Alpha και η Eurobank ενισχύεται οριακά κατά 0,06%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή, της Ελλάκτωρ και της Viohalco. 

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-5,00%), της Jumbo (-2,55%), της Πειραιώς και της Μυτιληναίος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων με παράλληλη εκτόξευση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Παράλληλα, το περιεχόμενο της εταιρικής κερδοφορίας διατήρησε το επιλεκτικό ενδιαφέρον καθώς οι 15 από τις 25 εταιρείες του FTSE έχουν ανακοινώσει μεγέθη, μερίσματα και προοπτική για τη φετινή χρονιά. Οι δεύτερες αναγνώσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ικανοποιητική αύξηση στην κερδοφορία της επόμενης χρήσης, ενώ η μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της αγοράς έως τώρα προσεγγίζει το 4%.

Ωστόσο, την Παρασκευή το βράδυ ήρθε η απογοητευτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία δεν μας αναβάθμισε τελικά, παρά τις αυξημένες προσδοκίες ότι θα έδινε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος διατήρησε τη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, αφήνοντας την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Είναι ο μοναδικός οίκος μετά τους Standard and Poor’s, DBRS και Fitch που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

H Moody’s παρότι μίλησε για ένα καλό ιστορικό μεταρρυθμίσεων που έχει φέρει ορατή βελτίωση στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, καθώς και για ισχυρότερες επενδύσεις και έναν πιο υγιή τραπεζικό κλάδο, εντούτοις φαίνεται ότι το ακόμα υψηλό χρέος (παρά τη μεγάλη μείωσή του), εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν βαρίδι για την αξιολόγηση.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, για να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θέλουν να δουν τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών και της δέσμευσης στη δημοσιονομική προσαρμογή, παράλληλα με την επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία στα εξωτερικά σοκ. Μάλιστα, κάνουν ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Επίσης, η Moody’s τονίζει ότι μια γρηγορότερη από ό,τι αναμένεται βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, θα οδηγούσε σε αναβάθμιση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης αναμένοντας τη Fed

Moody’s: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα – Τι θέλει για να αναβαθμίσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News