BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα – Τι θέλει για να αναβαθμίσει

Moody’s: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα – Τι θέλει για να αναβαθμίσει

Ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Moody’s, καθώς εκτιμά ότι η εσωτερική ζήτηση και οι εξαγωγές θα στηρίξουν το ΑΕΠ, καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει γύρω στο 2%.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το 2023 η ελληνική οικονομία εμφάνισε επιβράδυνση, με ανάπτυξη 2% από 5,6% που είχε καταγραφεί το 2022, κάτι το οποίο αποδίδει στο γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιγξη επιβάρυναν την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, παρά τα τουριστικά έσοδα ρεκόρ.

Στα θετικά, πάντως, οι αναλυτές της Moody’s επισημαίνουν ότι οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και οι ισχυρές εξαγωγές στον τομέα των υπηρεσιών  βοήθησαν να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από 10,3% που ήταν το 2022.

Ο οίκος μιλά επίσης  για απότομη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2023 από 2,4% το 2022, και την ισχυρή αύξηση των εσόδων κατά 4,9% να υπερβαίνει την αύξηση των δαπανών που ήταν μόνο 0,9%.

Κατόπιν τούτων, η Moody’s περιμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σταθεροποιηθεί στο 0,9% του ΑΕΠ για το 2024-2025, ενώ αναμένει και πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2% του ΑΕΠ.

Έτσι, το ελληνικό χρέος που εκτιμάται ότι έπεσε στο 161% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, από 172,6% που ήταν το 2022, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 148% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2025.

Σταθερή η αξιολόγηση – Πώς θα «ξεκλειδωθεί» η επενδυτική βαθμίδα

Η Moody’s, ο τελευταίος οίκος που δεν έχει ακόμα δώσει στην Ελλάδα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, διατήρησε το βράδυ της Παρασκευής αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο Ba1, με σταθερές προοπτικές.

Παρότι μίλησε για ένα καλό ιστορικό μεταρρυθμίσεων που έχει φέρει ορατή βελτίωση στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, καθώς και για ισχυρότερες επενδύσεις και έναν πιο υγιή τραπεζικό κλάδο, εντούτοις φαίνεται ότι το ακόμα υψηλό χρέος (παρά τη μεγάλη μείωσή του), εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν βαρίδι για την αξιολόγηση.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, για να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θέλουν να δουν τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών και της δέσμευσης στη δημοσιονομική προσαρμογή, παράλληλα με την επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία στα εξωτερικά σοκ. Μάλιστα, κάνουν ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Επίσης, η Moody’s τονίζει ότι μια γρηγορότερη από ό,τι αναμένεται βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, θα οδηγούσε σε αναβάθμιση.

Θετικά για την αξιολόγηση θα επιδρούσε, επίσης, μια πιο γρήγορη αλλαγή της οικονομικής δομής της Ελλάδας, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ευνοϊκή θα ήταν, τέλος, μια περαιτέρω πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, με μείωση των διακυμάνσεων στην κερδοφορία των τραπεζών και δείκτες ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαίων πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Διατήρησε το Ba1 για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές 

UBS: Γιατί έριξε ρυθμούς η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2,5% φέτος

DBRS: Επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News