Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 21:29
ΑΓΟΡΕΣ

Το bitcoin είναι στα ύψη, αλλά το μέλλον του χρήματος είναι αλλού

Το bitcoin είναι στα ύψη, αλλά το μέλλον του χρήματος είναι αλλού

Μια νέα μορφή ψηφιακού χρήματος γίνεται viral, προσελκύοντας δεκάδες εκατομμύρια χρήστες, δισεκατομμύρια συναλλαγές και την προσοχή των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών. Δεν είναι το Bitcoin, το οποίο σκαρφάλωσε πάνω από τα 69.000 δολάρια σήμερα Τρίτη σημειώνοντας νέο ρεκόρ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Αντίθετα, είναι το φτηνό σύστημα άμεσων πληρωμών Pix της Βραζιλίας. 

Ξεκίνησε το 2020, η αρχική ιδέα πίσω από το Pix —όπως συμβαίνει με όλες τις καλές λύσεις fintech— ήταν να τονωθεί η χρηματοοικονομική ένταξη, να χαλαρώσει η λαβή ενός συγκεντρωμένου τραπεζικού συστήματος και να γίνουν οι πληρωμές πιο γρήγορες και αποτελεσματικές. Το πέτυχε με αξιοσημείωτη ταχύτητα: Έχει χρησιμοποιηθεί από 160 εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 80% του ενήλικου πληθυσμού της Βραζιλίας, καθώς και από 13 εκατομμύρια επιχειρήσεις, και πλέον ξεπερνά τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ως προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής της χώρας. Το σχέδιο είναι να γίνει παγκόσμια, σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες πειραματίζονται με αναθεωρήσεις πληρωμών και ψηφιακά νομίσματα για να διατηρήσουν τον έλεγχο της τεχνολογικής διαταραχής.

The Other Digital Gold Rush

Brazil’s instant-payments platform Pix is a hit at home and is going global

Source: Brazil central bank

Σκεφτείτε αυτό ως την άλλη όψη του «φόβου απώλειας» του Bitcoin, που επιστρέφει για να πάρει την εκδίκησή του μετά την έγκριση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων σε spot Bitcoin. Ενώ ο ενθουσιασμός για το Bitcoin καθοδηγείται από το πλήθος, η Pix είναι απόλυτα θεσμική: Πρόκειται για ένα σύστημα πληρωμών με φυσικό νόμισμα που διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα. χρειάζεστε τραπεζικό λογαριασμό για να τον χρησιμοποιήσετε και η συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών είναι υποχρεωτική. Και δεν υπάρχει κανένα blockchain στον ορίζοντα.

Ωστόσο, το Pix εξακολουθεί να είναι φουτουριστικό με το δικό του τρόπο και αναμφίβολα πιο υγιές για την οικονομία από την τρέχουσα αγορά ασταθών κρυπτονομισμάτων, όπως το Dogecoin ή το Pepe, με την ελπίδα ότι τελικά θα έρθει ένας μεγαλύτερος ανόητος και θα τα αγοράσει πίσω σε υψηλότερη τιμή. Μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σημειώνει ότι οι συναλλαγές Pix διευθετούνται σχεδόν ακαριαία και με φθηνότερο επιτόκιο από άλλες εναλλακτικές λύσεις: Είναι δωρεάν για ιδιώτες και κοστίζει περίπου 0,33% για τους εμπόρους, το οποίο είναι χαμηλότερο από τις χρεώσεις περίπου 1,13% σε χρεωστικές κάρτες ή 2,34% για πιστωτικές κάρτες – και χαμηλότερη από την εισφορά 3,99% που προτείνεται από το σύστημα πληρωμών WhatsApp της Meta Platforms.

New ETFs, Same FOMO

Bitcoin has surged to a record after the launch of new exchange-traded funds

Source: Bloomberg

Μελέτη που αναφέρεται από το The Banker διαπίστωσε ότι τα κέρδη αυτού του γρήγορου και βολικού συστήματος πληρωμών έχουν φιλτραριστεί σε μικρές τράπεζες και τοπικές επιχειρήσεις μακριά από τις μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα περισσότερο δανεισμό σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά και περισσότερες επενδύσεις κεφαλαίου. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας έχει επίσης ενισχύσει το ψηφιακό μετασχηματισμό για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν πίσω. Σε έναν κόσμο όπου οι προμήθειες συναλλαγών εξακολουθούν να είναι περίπου 1% σε πολλές χώρες και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, το Pix φαίνεται σαν μια γνήσια καλή είδηση.

Όλα αυτά μας οδηγούν πίσω στα λιγότερο ενθαρρυντικά νέα της τελευταίας αύξησης του Bitcoin. Παρά τον εντυπωσιασμό γύρω από τα ETF, η ειρωνεία είναι ότι υπάρχουν λίγα νέα εδώ: Είναι η ίδια παλιά εικασία, με τα ίδια παλιά εισηγμένα οχήματα όπως η MicroStrategy έτοιμα να κάνουν περισσότερες αγορές (αν και μπορεί να υπάρχουν απειλές εσόδων για την Coinbase Global). Ωστόσο, οι κίνδυνοι που απειλούν τις αγορές κρυπτονομισμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της φυγής κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές: Η Νιγηρία εκτιμά ότι 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη ανιχνεύσιμες πληρωμές κρυπτονομισμάτων είχαν περάσει από την τοπική οντότητα της Binance πέρυσι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News