Business & Finance Κυριακή 7/01/2024, 09:00
ΑΓΟΡΕΣ

2024: Η «μητέρα» όλων των ράλι ή ένα άγριο ξεπούλημα;

2024: Η «μητέρα» όλων των ράλι ή ένα άγριο ξεπούλημα;

Εάν οι προβλέψεις για τη Wall Street είναι συχνά εσφαλμένες – και τα στοιχεία από το 2023 ελάχιστα ακυρώνουν αυτήν την ιδέα – τότε το επόμενο έτος οι επενδυτές θα δουν είτε τη «μητέρα» όλων των ράλι είτε ένα ξεπούλημα πολλών χρόνων. 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες επενδυτικές προοπτικές από κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, συμβούλους και διαχειριστές ενεργητικού προβλέπουν το ίδιο σενάριο που είχαν προβλέψει και στο μέσον του 2024: Βλέπουν τα επιτόκια να αρχίζουν τελικά να μειώνονται, μια ήπια οικονομική επιβράδυνση και τις κεντρικές τράπεζες να στρέφονται σε πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, προλειαίνοντας το έδαφος για ανάκαμψη στα τέλη του έτους. Οι μετοχές και τα ομόλογα – που σημείωσαν ισχυρό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες του 2023 – φαίνεται να παρουσιάζουν ως επί το πλείστον θεαματικά κέρδη.

Οι Amundi, JPMorgan Asset Management και Vanguard είναι μεταξύ αυτών που προβλέπουν «ήπια» ύφεση. Για την BNY Mellon Wealth Management θα είναι «μια υγιής και ευπρόσδεκτη επιβράδυνση». Η Barclays την αποκαλεί «ομαλή» προσγείωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες εταιρείες τονίζουν την ανάγκη αναζήτησης ποιότητας σε μετοχές, διαφοροποίησης μεταξύ κλάδων και περιοχών και αξιοποίησης ορισμένων από τις καλύτερες αποδόσεις στον χώρο σταθερού εισοδήματος.

Ναι, σύμφωνα με ορισμένους είναι ξανά η χρονιά των ομολόγων. Με τα επιτόκια να έχουν κορυφωθεί και με μειώσεις στον ορίζοντα, το σταθερό εισόδημα φαίνεται ώριμο τόσο για ανατίμηση κεφαλαίου όσο και για συγκομιδή απόδοσης, λέει η JPMorgan Asset. «Στρεφόμαστε προς το σταθερό εισόδημα», λέει ο Franklin Templeton. «Τα ομόλογα έχουν τη στιγμή τους», σημειώνει η BNY Mellon Wealth.

Το προφανές πρόβλημα: Αυτό ήταν άλλωστε και η βασική πρόβλεψη πέρυσι. Ωστόσο, η Wall Street το πήρε άσχημα, αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος το 2023, καθώς τα ομόλογα βυθίστηκαν για μήνες εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και οι μετοχές εκτινάχθηκαν στο πλαίσιο της φρενίτιδας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνεπώς, στρατηγικοί αναλυτές βρίσκονται τώρα μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία των προβλέψεών τους. Οι επόμενοι 12 μήνες είναι προγραμματισμένοι να καθορίσουν το τελικό παιχνίδι στη μάχη κατά του πληθωρισμού, τη μοίρα του τρέχοντος επιχειρηματικού κύκλου και την πολιτική ηγεσία της μισής παγκόσμιας οικονομίας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τόσες πολλές από τις προβλέψεις είναι τόσο συγκρατημένες – λίγοι θέλουν να κάνουν μεγάλα ανοίγματα σε μια τόσο ευαίσθητη χρονιά.

Τι πρεσβεύουν όμως οι πιο τολμηροί αναλυτές; Στο σύνολό τους, κλίνουν πτωτικά, συνδυάζοντας το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες βλέπουν τους κινδύνους να είναι πτωτικοί. Η Robeco προειδοποιεί ότι η τρέχουσα συναίνεση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «παραμύθι». Η BCA Research εκτιμά ότι η μακροοικονομική εικόνα είναι πιο ανησυχητική τώρα συγκριτικά με πριν από 12 μήνες. Η Deutsche Bank προετοιμάζεται για μια απότομη προσγείωση στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν όμως και λίγοι ταύροι. Η UBS Asset Management λέει ότι εάν επιτευχθεί ομαλή προσγείωση, «οι παγκόσμιες μετοχές θα ανέλθουν άνετα σε νέα ιστορικά υψηλά το 2024». Η Commonwealth Financial Network αναμένει ότι τα σενάρια για τη οικονομία θα προσφέρουν μια «ιδανική κατάσταση» για τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Πολλοί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Citi και η HSBC, λένε ότι είναι πολύ νωρίς, άλλες απλώς προειδοποιούν να περιμένουμε αστάθεια. Μόνο η UBS σκιαγράφησε ένα συγκεκριμένο πιθανό σενάριο: ένα αδιέξοδο Τραμπ-Μάιντεν, με έναν τρίτο υποψήφιο να κρατά την ισορροπία ή η απόφαση να κατευθύνεται ακόμη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Amundi

Οι επενδυτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια κατακερματισμένη οικονομική προοπτική και υψηλότερο κίνδυνο μεταβλητότητας το 2024. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, λόγω κυρίως των ανεπτυγμένων οικονομιών και της ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο. Αναμένεται ανατροπή στη νομισματική πολιτική, με περικοπές επιτοκίων της Fed προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

AXA Investment Manager

Για το 2024 αναμένουμε χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερο πληθωρισμό και περιορισμένη μείωση των επιτοκίων. Το χαρακτηρίζουμε περισσότερο ως μια προσαρμογή στο μέσον του κύκλου, παρά ως συμβάν στο τέλος του κύκλου.

Βank of America

Αναμένουμε ότι το 2024 θα είναι το έτος κατά το οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να ενορχηστρώσουν με επιτυχία μια ήπια προσγείωση, αν και αναγνωρίζουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τους ανοδικούς.

Barclays

Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2024, αλλά με αρκετά ευνοϊκό τρόπο, με χαμηλό ποσοστό ανεργίας και περαιτέρω μειώσεις του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες. Αυτή δεν είναι μια εντελώς ομαλή προσγείωση, αλλά είναι σαφώς ήπια. Οι μετοχές είναι πιο ελκυστικές από τα ομόλογα σε αυτά τα επίπεδα.

BNP Paribas

Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη. Η δημοσιονομική στήριξη μπορεί να αντιστραφεί καθώς οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στη μείωση του χρέους. Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές.

BlackRock Investment Institute

Το συμπέρασμα μας για το 2024: Πρόκειται για ένα καθεστώς βραδύτερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού, υψηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης αστάθειας. Οι επενδυτές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ενεργή προσέγγιση στα χαρτοφυλάκιά τους. Δεν είναι ώρα να ενεργοποιήσετε τον επενδυτικό αυτόματο πιλότο, πρέπει να έχετε τον έλεγχο. 

Citi

Επιβράδυνση με πιθανότητα ύφεσης. Οι αναλυτές της Citi βλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ στα μέσα του 2024. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομολόγοι μας βλέπουν επίσης ύφεση στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, οδηγώντας την ΕΚΤ σε επιτοκιακές μειώσεις που ξεκινούν τον Ιούνιο. Η Κίνα θεωρείται ότι έχει πιάσει κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη είναι απίθανο να είναι πολύ ισχυρή. Συνεπώς, η συνέχιση της ενθαρρυντικής νομισματικής πολιτικής είναι πιθανή και στην Κίνα. 

Goldman Sachs

Συνεχίζουμε να βλέπουμε μόνο περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης και επιβεβαιώνουμε την πιθανότητα ύφεσης 15% στις ΗΠΑ. Αναμένουμε αρκετούς αντίθετους ανέμους στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, μικρότερο αντίκτυπο από τη νομισματική και δημοσιονομική σύσφιξη, ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας και αυξημένη προθυμία των κεντρικών τραπεζών να προβούν σε επιτοκιακές μειώσεις εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.

JPMorgan

Καθώς πλησιάζουμε το 2024, αναμένουμε να αμβλυνθούν τόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό όσο και η οικονομική ζήτηση. Συνολικά, είμαστε προσεκτικοί ως προς την απόδοση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές τους επόμενους 12 μήνες, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και των ακριβών αποτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων.

HSBC

Αν έπρεπε να βρούμε έναν τίτλο για τις προοπτικές μας για το 2024, θα το αποκαλούσαμε – αρκετά βαρετό – «μία από τα ίδια». Βλέπουμε λίγους λόγους να αλλάξουμε την άποψή μας, παραμένοντας υπέρ της ανάληψης κινδύνου με overweights σε μετοχές και oμόλογα υψηλής απόδοσης. Το κλίμα και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι υποτονικές – πιστεύουμε ότι αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα. Βλέπουμε το 2024 να είναι σχεδόν το ίδιο.

Morgan Stanley

Το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων και η έναρξη των μειώσεων σημαίνουν ότι τα ομόλογα υψηλής ποιότητας θα υπεραποδώσουν, το δολάριο θα παραμένει ισχυρό, όπως και το ενεργητικό των αναδυόμενων αγορών. Οι μετοχές των ΗΠΑ θα παρουσιάσουν θετικές επιδόσεις, αλλά οι κίνδυνοι είναι μπροστά. Με τις αγορές να έχουν ήδη προεξοφλήσει ομαλή προσγείωση, υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για λάθος.

NatWest

Το 2024, ενώ αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η αλληλεπίδραση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την ταχύτητα των περικοπών των επιτοκίων θα είναι πιθανώς ο βασικός κινητήρας των αγορών.

Ned Davis Research

Αναμένουμε ένα έτος με μειώσεις επιτοκίων, επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανοδική πορεία των αγορών μετοχών και ομολόγων.

Pimco

Μετά από δύο ταραχώδη χρόνια υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων που έπληξαν τα χαρτοφυλάκια, οι επενδυτές μπορεί να δουν μια επιστροφή σε πιο συμβατική συμπεριφορά τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων το 2024 – παρόλο που η ανάπτυξη παρεμποδίζεται σε πολλές περιοχές.

Russell Investments

Πιστεύουμε ότι οι αγορές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες για ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης το 2024 και ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν αυξημένοι για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Ενώ αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει προκλήσεις για τις αγορές μετοχών, αναμένουμε ένα πιο θετικό περιβάλλον για τα κρατικά ομόλογα.

UBS

Πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει να εστιάσουμε στην ποιότητα το 2024. Καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται, αναμένουμε τα ποιοτικά ομόλογα να προσφέρουν τόσο ελκυστικό εισόδημα όσο και ανατίμηση κεφαλαίου. Και πιστεύουμε ότι θα είναι οι ποιοτικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων πολλών στον τομέα της τεχνολογίας, που θα είναι οι καλύτερες τοποθετημένες για αύξηση των κερδών σε μια επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Τα «στοιχήματα» των αγορών για το 2024

Wall Street: H πρώτη εβδομάδα απωλειών μετά από 10

Capital Economics: Τι σημαίνει το κακό «ποδαρικό» που έκαναν οι αγορές για το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News