Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 20:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο ρεκόρ της τιμής του

Χρυσός: Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο ρεκόρ της τιμής του

O χρυσός άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ και των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων, παράγοντες που έχουν αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον από funds που επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο. 

Παράγοντας στήριξης είναι επίσης και η φυσική ζήτηση στην Ασία και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναδειχθεί σε καθαρούς αγοραστές χρυσού για όγδοο διαδοχικό μήνα. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,8% στα 2.130,79 δολάρια η ουγκιά, αφού προς στιγμή άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 2.141,59 δολαρίων. 

Με βάση τεχνικά χαρακτηριστικά, αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός έχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο προς τα 2.180 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Τις επόμενες ημέρες ειδικά μετά την ανακοίνωση βασικών μακροοικονομικών στοιχείων και τις συνεδριάσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω σταθεροποίηση της αγοράς», αναφέρει ο Alexander Zumpfe, αναλυτής της Heraeus.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα αγγίξει τα 2.300 δολάρια φέτος. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και ότι η αγορά θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί τους επόμενους έξι μήνες», προσθέτει. 

Την ίδια στιγμή, το ενεργητικό που διακρατούν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που επενδύουν σε χρυσό, συνεχίζεται να μειώνεται. Για παράδειγμα, το ενεργητικό του μεγαλύτερου τέτοιου είδους ETF – SPDR Gold Trust – υποχώρησε 7% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 

Αντίθετα, η πλατίνα και το παλλάδιο κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, υποχωρούν 1,4% και 1,6% αντίστοιχα. «Η πλατίνα είναι σχετικά φθηνή έναντι του χρυσού, όμως μέχρι στιγμής έχει μείνει πίσω. Όταν η τιμή του χρυσού σταθεροποιηθεί, η πλατίνα είναι πολύ πιθανόν να ωφεληθεί από την πρόσφατη άνοδό της», αναφέρει ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank. 

Η αναλογία χρυσού-πλατίνας έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο απο το Μάρτιο του 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας την ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News